VII Trobada (2013)

VII Trobada d’estudi per a la preservació del patrimoni en pedra seca als Països Catalans.

Parc de Pedra Tosca. Les Preses 17, 18 i 19 de maig de 2013

L’acte inaugural s’havia de fer en ple Parc de Pedra Tosca, lloc emblemàtic de la zona pel que fa a la pedra en sec, però la pluja ho va impedir i es va traslladar al Centre Cultural de les Preses.

Després dels parlaments a càrrec de l’alcalde, el president de la Coordinadora d’Entitats de Pedra Seca, la presidenta de l’Associació Pedra Tosca, el director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i altres autoritats, ens van obsequiar amb unes danses populars a càrrec del Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny.

Seguidament es van fer dues ponències de dos centres educatius de la zona, una a càrrec dels alumnes de 6è de primària de l’escola la Bòvila de les Preses i l’altra a càrrec dels estudiants de l’INS La Garrotxa que durant els cursos 2010-2012 feien el grau superior de Desenvolupament i Aplicació de Projectes de Construcció.

Aplaudim aquesta iniciativa, que de ben segur suscitarà als més joves l’interès pel patrimoni de la pedra en sec. I volem ressaltar el nivell del treball realitzat pels estudiants de l’INS.

Després es va projectar un vídeo de presentació de la Trobada i a continuació Xavier Solà va fer la xerrada inaugural: Història, arquitectura i paisatge de la pedra seca a la Garrotxa. El cas del Bosc de Tosca.

Aquí van començar les sessions de treball pròpies de la trobada, que van girar al voltant de quatre àmbits temàtics que es van iniciar amb les corresponents comunicacions.

L’àmbit de Vocabulari el van encetar Joaquim Monturiol i Eloi Domínguez amb la ponència El vocabulari de la pedra seca, un patrimoni lingüístic. Seguidament, Claire Cornu va presentar la proposta L’art de la pedra seca a la nominació de patrimoni cultural immaterial de la humanitat de la UNESCO. La van seguir la presentació de tres llibres, Marges de Roger Vilà, Patrimoni rural i pedra seca, 20 itineraris a peu i en BTT de Joan M. Vives i Percepcions de l’espai agrari periurbà d’Anna Roca. Tots tres els podeu consultar a la biblioteca de la Fundació.

Amb l’àmbit de Catalogació, que va encapçalar Santi Llagostera, arquitecte, amb la xerrada Als voltants de la pedra seca, es van iniciar les activitats del dissabte, que es van fer al Local Social del Bosc de Tosca, on estaven exposats els pòsters i hi havia una exposició i venda de llibres sobre la pedra en sec. Volem fer notar la quantitat de nous llocs que s’incorporen a l’estudi, valoració i preservació del patrimoni de la pedra en sec.

La ponència marc de l’àmbit Característiques constructives va anar a càrrec de Carles Blasco amb el títol Normalització de la classificació tipològica de les construccions de pedra seca en funció de la seva morfologia i funcionament estructural.

Xavier Rebés va presentar el vídeo Restauració del perxe del Racó.

L’àmbit de Biodiversitat i paisatge va tancar el programa i el va desenvolupar Miquel Rafa amb la xerrada Pedra seca, l’hàbitat que configura un paisatge.

En aquest darrer apartat, la Neus Borrell va tancar la sessió del dissabte amb l’exposició Estudi de les construccions de pedra en sec del Priorat per incorporar-lo al dossier de candidatura com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Vam dinar al mateix Local Social del Bosc de Tosca i tota la tarda la vam dedicar a fer una visita al Parc de Pedra Tosca i després a l’altiplà de Batet, on ens van obsequiar amb un berenar de productes de la zona.

Després de l’excursió es va fer una ponència sobre els immigrants dels anys seixanta a Olot i la relació que van tenir amb el Parc de Pedra Tosca. El ponent va ser Julio Clavijo i Ledesma i hi van intervenir diverses persones que ho van viure directament.

Al Centre Cultural de les Preses es va fer un taller de contes inscrits en el programa d’activitats paral·leles en què la Fundació el Solà va presentar la col·lecció Contes de Terra i Pedra, a càrrec de Fina Font, autora dels contes del Xirolet; Pere Martí, el nostre assessor literari, i Remei Domènech, la conta contes que va fer embadalir els xiquets de les Preses. Fina Font va fer una introducció en què va explicar la col·lecció, Pere Martí va parlar de l’últim conte editat, Xirolet i la figuera de Menares, i la Remei va contar el conte Xirolet o el beneit.

El dissabte es van fer uns tallers (novetat interessant) en què els participants podien triar les tres opcions, catalogació, biodiversitat i característiques constructives. Volem destacar aquest últim taller, en el qual els participants van aixecar una paret de pedra seca i després es va tirar a terra per poder-ne mesurar el comportament plàstic i estructural.

Finalment vam tornar al Centre Cultural de les Preses on es va fer una taula rodona i un debat amb les conclusions de la trobada, la designació de Calaceit com a pròxim organitzador i la cloenda per part de l’alcalde de les Preses.

Un dinar a la zona dels Xenacs, on hi ha un mirador excepcional del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, va posar punt final a la VII Trobada.

Felicitem els organitzadors que, malgrat el mal temps, van aconseguir que les jornades es desenvolupessin amb tota normalitat, i destaquem les novetats introduïdes, que creiem que han estat un encert.

(Fotos i text: Fundació El Solà)

.

PONÈNCIES I COMUNICACIONS

PRESENTACIONS

Presentació d’August Bernat, president de la CEPS

Presentació de l’Associació Pedra Tosca

INTRODUCCIÓ

“El bosc de Tosca a Les Preses” de Llorenç Planagumà

PONÈNCIA INAUGURAL

“Història, arquitectura i paisatge de la pedra seca a la Garrotxa. El cas del Bosc de Tosca” de Xavier Solà Colomer

ÀMBIT LINGÜíSTIC

“El vocabulari de la pedra seca, un patrimoni lingüístic” de Joaquim Monturiol i Eloi Domínguez

CATALOGACIÓ

“Als voltants de la pedra seca” de Santi Llagostera Güell

“Inventari de les construccions de pedra seca de l’Alt Congost” de Francesc Roma i Casanovas

“L’inventari de construccions de pedra seca en el marc de l’Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya” de Roger Costa Solé

CARACTERÍSTIQUES CONSTRUCTIVES

“Breu estudi per a una normalització de la classificació tipològica de les construccions de pedra seca en funció de la seva morfologia i funcionament estructural” de Carles Blasco Pinós

“Restauració de la galeria de pedra seca de la mina del monestir de l’Estany” de Jordi Morros Cardona i Carles Puigferrat Oliva

“La rehabilitació del patrimoni etnològic de pedra seca a Menorca (Illes Balears)” d’Antoni Camps Extremera

“Projecte espai de paret seca” de Federica Mahieu

“Presentació del vídeo “Restauració del Perxe del Racó” a La Fatarella de Xavier Rebés

BIODIVERSITAT I PAISATGE

“Pedra seca, l’hàbitat que configura un paisatge” de Miquel Rafa

“El patrimoni arquitectònic rural del Bosc de Tosca (Les Preses)” d’Emili Bassols

“Estudi de les construccions de pedra en sec del priorat per incorporar-lo al dossier de candidatura de la Unesco com a paisatge cultural agrícola de muntanya mediterrània” de Neus Borrell Cedó i Xavier Rebés

“De l’edat mitjana als nostres dies per un camí de traginers” de Joan Rossinyol i Josep M. Rué

“Vulcanisme, intervenció humana i pedra seca” de Joan Ayats, Teresa Amat, Montserrat Moya i Jordi Victori

ALTRES COMUNICACIONS

“Le savoir-faire pierre sèche, un patrimoine cultural immatériel. pour une candidature transnationale de notre collectif au label Unesco” de Claire Cornu

“Vegetació als murs de pedra tosca: líquens, molses i falgueres” (Varis)

TALLERS TEMÀTICS

“Les característiques constructives” de Carles Blasco Pinós i Oriol Palau Julián

“Les tres cares del Bosc de Tosca. percepció i anàlisi (parc natural de la zona volcànica de la Garrotxa) d’Emili Bassols i Jordi Grau