XII Trobada (2023)

XII Trobada de Pedra Seca i Arquitectura Tradicional dels Territoris de Parla Catalana (Cadaqués)

Aquesta XII Trobada ha estat coorganitzada per l’Ajuntament de Cadaqués i l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT). S’ha fet del 19 al 22 d’octubre de 2023, principalment, al Teatre Art i Joia. Paral·lelament s’han desenvolupat altres actes i activitats. Web: https://cadaques.cat/cultura/pedra-seca/

.

.

La Trobada va començar el dijous dia 19 amb una sèrie d’activitats, entre d’altres:

Exposició “Passanelles” de Toni Gironès, a la Societat l’Amistat. Vegeu: https://tonigirones.com/proyecto/pasanelles/

Exposició de fotografies “El punt de no retorn. Protegim sa pedra seca: un patrimoni d’incalculable valor” dels “Amics de la Natura de Cadaqués”, a l’Ermita de Sant Baldiri. En aquesta exposició es pretén conscienciar dels perills de menystenir les construccions de pedra seca, fonamentalment els murs del voltant dels camins o carrers. Vegeu: https://amicsnaturacadaques.com/

Exposició de fotografies “La pedra seca a ses construccions agrícoles de Cap de Creus de Josep Ignasi Oms, a la Societat l’Amistat.

El divendres dia 20 al matí es va fer la inauguració de la rehabilitació des Corral d’en Morell. En antic corral de bestiar a l’inici de la carretera del Cap de Creus s’ha rehabilitat perquè sigui un futur centre d’interpretació de la pedra seca.

A continuació al corral de la Gala (carrer Solitari núm. 13), un antic corral de cabres que Salvador Dalí va comprar el 1953 per que fos un indret d’intimitat per Gala i que també va acollir algunes performances del propi Dalí. S’hi van fer un conjunt d’activitats. Podeu consultar:

A les 3 de la tarda del divendres dia 20 va començar la presentació de ponències i comunicacions dels 3 Àmbits de que constava la “XII Trobada de Pedra Seca i Arquitectura Tradicional dels Territoris de Parla Catalana”: “Patrimoni: catalogació, paisatge, conservació i llengua”, “Educació formal i no formal” i “Arquitectura tradicional”. Els dos darrers es van desenvolupar el dissabte dia 21 al matí i a la tarda. Totes aquestes activitats es varen fer al Teatre Art i Joia.

El divendres a les 3 de la tarda es va iniciar amb l’acte d’obertura amb els parlaments de l’alcaldessa de Cadaqués Pia Serinyana, del director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat a Girona Josep Calatayud, i del president de l’APSAT Martí Rom.

El divendres al final de la sessió es va fer la Taula rodona amb margers (dits paretaires a l’Empordà). Hi varen intervenir: Roger Solé (de l’Associació Gremi Margers de Catalunya), Ivana Ponsoda (arquitecta i paredadora del País Valencià) i, per videoconferència, Lluc Mir (marger de Mallorca).

Sobre l’Associació Gremi Margers de Catalunya, vegeu: https://www.margersdecatalunya.com/

En total s’han presentat 3 ponències, 37 comunicacions (12, 12 i 13 segons els àmbits) i s’ha fet 1 taula rodona (dels margers). Aquestes ponències i comunicacions seran properament publicades en un llibre.

S’han fet 111 inscripcions.

La XII Trobada es va acabar el diumenge al matí. Al Teatre Art i Joia, a dos quarts de deu, es va iniciar amb el lliurament del “Premi Pedra Seca 2023” als “Amics de l’Arquitectura Popular”. Ramon Artigas, membre de la Junta de l’APSAT, el va lliurar a Jaume Pedrós president d’aquella entitat.

Mercè Donat (Ajuntament de Cadaqués) va introduir a Esther Bargalló, vicepresidenta de l’APSAT, per presentar la nova seu de la Trobada el 2025. Com a representant de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural va assistir Rosa Canela.

Núria Duran (regidora de Cultura de Cadaqués) més Mercè Donat i Joan Ferrer van fer el traspàs al Govern d’Andorra representat per Cinta Pujal (Cap de l’Àrea de Patrimoni Cultural) i Lídia Torres (Tècnica d’aquesta Àrea). En aquest cas, van lliurar un “petit doll” amb el seu cabàs típic. El doll el duien les dones al cap, caragolat amb un drap, per anar a buscar aigua a la font.

A continuació, Mario Urrea va presentar la quarta edició de la “Setmana de la Pedra Seca” (2023) que es farà entre el 24 de novembre i el 3 de desembre.

Finalment es va fer la cloenda de la Trobada. Hi van participar Pia Serinyana (alcaldessa de Cadaqués), Núria Duran (regidora de Cultura) i Josep Maria Fortià (membre de la junta de l’APSAT).

Després ens vàrem traslladar al Corral del Morell on es va fer una demostració del treball de paretaires de Cadaqués.

A continuació vàrem fer una visita al xalet dit “Ses Vistes”, a Port Lligat, a càrrec de l’arquitecte Ferran Torrent. En aquest bell indret vàrem fer el dinar de comiat.

Per a més informació podeu accedir a la notícia 225 de l’APSAT.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.