V Trobada (2009)

V Trobada d’estudi per a la preservació del patrimoni en pedra seca als Països Catalans.

Mallorca 23, 24 i 25 octubre 2009

La pedra en sec és un conjunt patrimonial format per parets, camins, marjades, barraques i fonts, entre d’altres, i constitueix una part inseparable del paisatge agrari de l’illa de Mallorca.

Per aquest motiu, el Consell de Mallorca, institució que treballa des de fa anys en l’estudi, la recuperació i la conservació d’aquest patrimoni, s’ha volgut encarregar d’organitzar la V Trobada d’Estudi per a la Preservació del Patrimoni de Pedra en Sec als Països Catalans. Pretén ser un espai de comunicació en què aprofundir en el coneixement d’aquest patrimoni a les terres de parla catalana i afavorir l’intercanvi d’experiències sobre la seva protecció i gestió, des de qualsevol punt de vista o disciplina científica.

Aquestes trobades tenen caràcter biennal i estan impulsades per la Coordinadora d’Entitats de la Pedra Seca (CEPS). Enguany serà la primera vegada que una trobada d’aquestes característiques se celebri fora de l’àmbit territorial de Catalunya.

Amb la intenció d’aprofundir en la problemàtica actual de la pedra en sec, la trobada té tres eixos fonamentals. El primer se centra en l’àmbit de l’ordenació del territori i les mesures proposades des de l’administració per a la salvaguarda d’aquest llegat. El segon eix pretén estimular el debat sobre les qualitats ambientals dels espais de pedra en sec i les seves possibilitats com a eina de desenvolupament sostenible, mentre que el darrer bloc ha de permetre aportacions d’altres camps de l’estudi de la pedra en sec, tant del  punt de vista agrícola com de la catalogació, la recerca, la cultura popular, etc. 

L’arquitectura tradicional de pedra seca gaudeix de bona salut i això s’ha pogut veure al llarg de tres dies carregats d’intercanvi d’experiències, de treball, d’il·lusions i nous projectes. Des de la Coordinadora d’Entitats per la Pedra Seca (CEPS) valorem molt positivament aquesta Trobada i, sobretot, l’interès participatiu i actiu de la Conselleria de Medi Natural i la de Territori envers un patrimoni que a les illes gaudeix de representativitat. La importància d’aquest patrimoni de les illes es veu reforçada amb la presentació de la candidatura d’aquest últim com a patrimoni de la humanitat.