43 – Resum activitats de la Setmana de la Pedra Seca (2020)

.

• La Setmana de la Pedra Seca, impulsada per COL·LABORAxPAISATGE en col·laboració amb l’APSAT (Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional) i d’altres nombroses entitats per commemorar el 2on aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO, ha promogut la realització de 90 activitats impulsades per un centenar d’entitats.

• Del 23 al 29 de novembre de 2020, i per primera vegada, els Països Catalans s’han unit per reivindicar el patrimoni de la pedra seca i la seva tècnica constructiva.

• Les xarxes socials s’han omplert d’imatges amb la pedra seca com a protagonista, mostrant i reivindicant la importància i bellesa d’aquest patrimoni des de l’escala més local.

• Durant el mes de novembre, la web de la Setmana de la Pedra Seca ha rebut 22.000 consultes, i el mapa d’ubicacions ha tingut més de 12.000 visualitzacions.

La primera edició de la Setmana de la Pedra Seca ha desbordat totes les expectatives d’inscripció i de participació. Centenars de persones han aprofitat, aquests dies, per omplir les xarxes socials d’incomptables imatges amb la pedra seca com a protagonista, mostrant i reivindicant la importància i bellesa d’aquest patrimoni des de l’escala més local.

Paral·lelament, s’han impulsat una norantena d’activitats per part d’un centenar d’entitats i col·lectius d’arreu dels Països Catalans, tot i que inicialment les previstes eren 80. El mal temps i les mesures de prevenció Covid han obligat a posposar algunes de les activitats, i també han fet que moltes s’hagin dirigit al públic local i amb aforaments limitats, o bé que s’hagin buscat nous formats online, accessibles a tothom, fet que ha possibilitat també recuperar-les de manera virtual:

Les activitats s’han organitzat en tres grans categories:

• sortides i visites guiades per conèixer in situ el patrimoni

• cursos, tallers i jornades de contrucció i restauració

• activitats de divulgació, tals com jornades i xerrades online, entregues de premis, presentacions, concursos i crides a les xarxes,…

Les activitats s’han pogut seguir tant a l’Agenda online i al mapa d’ubicacions com a les xarxes de la Setmana de la Pedra Seca (Facebook i Instagram @SetmanadelaPedraSeca, Twitter @SetmPedraSeca) i mitjançant el hashtag #SetmanadelaPedraSeca.

COL·LABORAxPAISATGE valora molt positivament la gran afluència de participació i l’esforç de les entitats i col·lectius, que s’han volcat en organitzar activitats adaptades a les circumstàncies actuals de Covid i en reinventar-se proposant nous formats de divulgació.

.