49 – Taller de Pedra Seca a Can Trona. Setmana de la Pedra Seca (2020)

Els dies 27, 28 i 19 de novembre de 2020, dins dels actes de la Setmana de la Pedra Seca es va celebrar a can Trona (la Garrotxa) la vuitena edició del Taller de Pedra Seca organitzat per Orígens, escola taller de bioconstrucció.

Veure programa: https://escolaorigens.com/?p=2355

Aquesta edició ha estat especial. Primer perquè aquesta activitat estava formava part de la primera edició de la Setmana de la Pedra Seca impulsada per Col·labora x Paisatge, per commemorar el segon aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la humanitat de la UNESCO. També perquè aquest taller es va organitzar amb la suma de sinergies d’entitats locals com són el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i l’Ajuntament de la Vall d’en Bas a través de l’espai de Can Trona. Aquest fet, ha resultat molt positiu per totes les parts implicades degut a que s’ha obert el món de la Pedra Seca encara més al territori, i ha constatat una molt bona entesa a l’hora d’organitzar activitats d’aquest estil a la comarca de la Garrotxa.

Cal anomenar un altre fet, no menys important, que és la dificultat de gestió i organització que pot ocasionar una activitat formativa de caire presencial, amb les circumstàncies actuals de la crisi sanitària provocada pel Covid on hem hagut d’adequar-nos (tant els participants, els docents, l’organització i els espais) per poder dur a terme el Taller amb plenes garanties.

El taller de Pedra Seca ha comptat amb la participació d’entitats i ponents com són en Jordi Grau de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, en Llorenç Planagumà de Tosca (Serveis ambientals, d’educació i turisme), en Joan Maria Vives de l’APSAT (Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional), en Jordi Ferrer (Lithos Geotècnia, geologia), en Roger Solé (La Feixa Pedra Seca, marger), la Belén Zamora i el seu equip de gestió (CASGarrotxa), la Laura Canalias i en Lluís Amat (Ajuntament de la Vall d’en Bas-Can Trona), en Xavier Ventura i en Ferran Bergonyó (dinamitzadors de l’escola Orígens) i molt especialment als/les participants del Taller de Pedra Seca i als/les assistents de la Taula rodona sobre les possibilitats i reptes de futur de la Pedra Seca.

Després de tot, el taller ha estat un èxit de participació on s’ha constatat les ganes i l’estima cap el patrimoni de la pedra seca i la seva tècnica constructiva, tant valuós del nostre territori.

Finalment, des de l’escola Orígens, volem agrair profundament a totes les persones i entitats que han fet possible dur a terme aquest taller i totes les activitats relacionades amb la Pedra Seca al conjunt del territori català.

.