69 – Assemblea de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT) 2021 a Torrebesses

Es va fer el 12 de juny de 2021, a les 11h. L’alcalde de Torrebesses Mario Urrea va donar la benvinguda als assistents.

Aquesta ha estat la primera assemblea presencial, després de la de Girona (18 de maig de 2019), doncs la que estava prevista fer presencialment el 14 de novembre de 2020 a Bonastre (Baix Penedès) es va haver de suspendre pel Covid.

L’assemblea del 2021 s’ha fet al Centre d’Interpretació de la  Pedra Seca de Torrebesses (Segrià). Des del dia abans, hi havia l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”, la primera còpia, la mateixa que va permetre inaugurar aquesta exposició el 14 de novembre de 2019 al mateix Centre d’Interpretació. Hi estarà permanentment.

Van participar a l’assemblea: Fundació El Solà (La Fatarella), Grup Barraquer El Drac Verd (Sitges), Centre d’Estudis del Bages, Grup barracaire de Mont-roig del Camp (Baix Camp), Centre Excursionista de Castellar (Vallès Occidental), Centre Excursionista del Penedès, Amics de l’Arquitectura Popular (Segrià), Centre d’Estudis Cadaquesencs (Alt Empordà), Centre d’Interpretació de la  Pedra Seca de Torrebesses (Segrià), ADRINOC (La Garrotxa), Joan M. Vives Teixidó (Barcelonès), Antoni Salvador (Tarragonès), Sergio Coll (Baix Camp) i J. M. Fortià de GRETA (Grup d’Estudi de la Tradició arquitectònica).

TEMES:

Junta actual:

President: J.M. Martí Rom

Vicepresidenta: Esther Bargalló

Secretari: J. M. Fortià

Tresorer: Robert Rovira i Ferré i Ferré

Vocals: Joan Roura (Restauracions) i  Ramon Artigas (Catalogació / Wikipedra)

Ara s’hi incorpora: J. M. Vives Teixidó (Actualització Blog Etnologia)

Resum actual de les entitats i persones que formen l’APSAT

Som: 41 (31 entitats, 7 persones i els 3 grups d’Arquitectura Tradicional)

Vegeu:

Creació web APSAT

Des de la seva creació el 10 de juliol de 2019, s’han actualitzat 68 notícies APSAT i 59 d’entitats APSAT. Un total de 127:

Actualització de notícies en el blog “Etnologia” de la Generalitat

S’han actualitzat 40 notícies. La primera el 7 de maig de 2019.

Responsable: Joan M. Vives Teixidó

https://etnologia.blog.gencat.cat/

Actualització de notícies a Facebook

Responsable: Jaume Plans Maestra

Col·labora: Robert Rovira i Ferré

S’han actualitzat: 2019 (52 notícies), 2020 (17) i 2021 (41). Un total de 110.

Homenatge Manresa (8 de juny de 2019)

Com a conseqüència de la declaració de la UNESCO (l'”Art de la pedra seca: coneixements i tècniques” Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat), la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat va organitzar un acte on es va reconèixer el treball de set persones que havien treballat publicant llibres sobre la pedra seca abans del 2000: Ramon Artigas Ibáñez, August Bernat Constantí, Josep Gironès Descarrega, Jaume Plans Maestra, Fèlix Martín Vilaseca, Xavier Rebés d’Areny-Plandolit i Josep Maria Soler Bonet.  

Inauguració de la Mostra de Cinema Etnogràfic a la Filmoteca de Barcelona (18 de juny de 2019)

Es va inaugurar amb una sessió dedicada a la pedra seca. Era el primer cop que es feia a la Filmoteca. Durant els següents mesos es van fer pel territori diverses sessions dedicades a la pedra seca. Un total de 37 sessions. Hi van assistir 1.700 espectadors.

Viatge a Cévennes (França)

Organitzat per ADRINOC vàrem visitar l’escola de Artisans Bâtisseurs en Pierres Sèches a l’Espinàs dins del Parc Nacional de Cévennes (França) (7-10-2019). En representació de l’APSAT hi van anar: J. M. Fortià, secretari de l’APSAT i membre de GRETA (Grup d’Estudi de la Tradició arquitectònica) i Carles Blasco, arquitecte.

X Trobada a Pinós (18 al 20 d’octubre de 2019)

Era el primer cop que una Trobada es feia tan lluny, a l’extrem sud del País Valencià. Fou un èxit d’organització i participació. Hi va haver una gran implicació de les persones d’aquells territoris. Es van presentar 36 comunicacions.

Degut a l’aturada pel tema Covid, la publicació del llibre amb les comunicacions s’ha alentit; també degut a que calia enviar la versió definitiva de les comunicacions i prou persones s’han endarrerit molt. El tindrem a la propera Trobada a Móra la Nova (5 a 7 de novembre de 2021).

Exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”

Fruit de la col·laboració amb la Direcció General de Cultura Popular (DGCP) de la Generalitat, des del febrer de 2019, estàvem preparant una gran exposició sobre la pedra seca a Catalunya. Hi van treballar: August Bernat, Esther Bargalló, Roger Costa (de la DGCP) i Martí Rom. Amb l’assessorament de Joan Roura i moltes d’altres aportacions.

L’exposició es composa de 19 plafons explicatius i un de crèdits. Més 7 peanyes amb diferents tipus de pedres.

https://cultura.gencat.cat/ca/departament/estructura_i_adreces/organismes/dgcpt/05_documents_i_recursos/04_exposicicons_itinerants/pedra-seca-a-catalunya/

Característiques tècniques:

https://cultura.gencat.cat/ca/departament/estructura_i_adreces/organismes/dgcpt/05_documents_i_recursos/04_exposicicons_itinerants/pedra-seca-a-catalunya/

Es va inaugurar a Torrebesses (Segrià) (14 de novembre de 2019).

A continuació ha anat a: Castellar del Vallès (Vallès Occidental), Amposta (Montsià), Cadaqués (Alt Empordà), Manresa (Bages), Bonastre (Baix Penedès), La Fatarella (Terra Alta), Olot (La Garrotxa), La Bisbal del Penedès (Baix Penedès) i Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès).

A partir d’abril del 2021 hi ha dues còpies de l’exposició, la qual cosa permet fer dues itineràncies. Ara s’està fent a: Tortosa (Baix Ebre) i Sant Fruitós de Bages (Bages).

A continuació, durant el 2021, anirà a: Torrelles de Llobregat (Baix Llobregat), L’Arboç (Baix Penedès), Esterri d’Àneu (Pallars Sobirà), Ulldemolins (Priorat), Sitges (Garraf), Mont-roig del Camp (Baix Camp), Móra la Nova (Ribera d’Ebre), Vilafranca del Penedès (Alt Penedès), Girona (Gironès) i Avinyó (Bages).

El 2022 es farà a: Campredró (Baix Ebre), Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà), Olivella (Garraf), Igualada (Anoia), La Morera de Montsant (Priorat), Perpinyà (Rosselló), Rellinars (Vallès Occidental), Tarragona (Tarragonès), Bellvei (Baix Penedès), Ginestar (Ribera d’Ebre), Bellvís (Pla d’Urgell), Pla de Santa Maria (Alt Camp), Santa Coloma de Cervelló (Baix Llobregat) i Mura (Bages).

Fins l’assemblea (12 de juny), s’ha fet o s’està fent a 12 indrets. Per ara es comptabilitzen 3.862 visitants (tot i el Covid). Això fa una mitjana de 429 per indret.

s. Ara amb les dues itineràncies augmentarà considerablement el nombre de visitants.

Pel el 2023, ja n’hi ha compromesos 4 indrets: Vila-rodona (Alt Camp), l’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp), Subirats (Alt Penedès) i La Nou de Gaià (Tarragonès). Aixó ens du a finals de juliol de 2023. Fins aleshores, l’exposició s’haurà fet a 40 indrets. Són 3 anys i 9 mesos.

La primera còpia de l’exposició s’exhibirà permanentment a Torrebesses, a partir de l’11 de juny de 2021. Quan hi hagi una altra còpia sense ús, l’han demanat per exposat permanentment a Manresa.

El 14 de desembre de 2021, a Bonastre, aprofitant l’exposició, es va fer la presentació del llibre catàleg. Es pot aconseguir (10 euros) a:

https://llibreria.gencat.cat/product_info.php?products_id=9723

El 4 de juny, a Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès), es va fer la presentació d’un vídeo de 33 minuts, fet pel Institut d’Estudis Penedesencs, sobre els continguts de l’exposició. Es pot veure a YouTube:

Acte a UNESCO Barcelona (22 de novembre de 2019)

La Xarxa civil UNESCO a Catalunya ens va proposar fer una presentació sobre la pedra seca a Catalunya als que havíem elaborat l’informe que va permetre el reconeixement de la UNESCO, “L’Art de la pedra seca: coneixements i tècniques” com Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat el 28 de novembre de 2018. Es va fer a l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Barcelona. Hi van participar Martí Rom, president de l’APSAT, i Roger Costa de la Direcció General de Cultura Popular.

Trobada al Pla de Santa Maria (8 de febrer de 2020)

Fou una Jornada de reflexió sobre la Pedra seca que es va fer a l’Ajuntament del Pla de Santa Maria promoguda per Sergio Coll (Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili), amb el suport de l’APSAT, i on s’hi van congregar les entitats i persones que treballen la pedra seca i les seves diverses implicacions a la demarcació de Tarragona. Hi havia tres vessants: Pedra seca i patrimoni, Pedra seca i societat i Pedra seca i tècnica.

Participació a la reunió del OPEI (11 de febrer de 2020)

Aquesta reunió, de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de la Generalitat es va fer al Vendrell. Hi van assistir per part de l’APSAT: Martí Rom i J.M. Fortià (en representació dels 3 grups d’Arquitectura tradicional). Degut al Covid no s’ha fer cap més reunió.

Reunió a Direcció General de Cultura Popular (DGCP) (14 de febrer de 2020)

El tema principal era la reconstrucció d’unes construccions BCIN malmeses (una tina del Bages). Va sortir la necessitat d’un codi tècnic per aquestes construccions i també la d’una normativa oficial pels margers. Per part de l’APSAT hi eren: Martí Rom i Carles Blasco. Entre d’altres també hi van assistir. ADRINOC i el marger Roger Solé.

ADRINOC va comentar que s’acabava de traduir al català el codi tècnic francès i que properament es publicaria. Vegeu:

Des de la DGCP ens va informar que la regularització de l’estudi de l’ofici de marger l’havia iniciat el Govern balear i que estava en mans d’aprovació per part del Ministerio de Educación y Formación profesional. Finalment, el B.O.E. del 24 de desembre de 2020 va publicar el decret del 24 de novembre (1038/2020) on s’estableix la Qualificació professional de la pedra en sec. Vegeu:

Revisió UNESCO (juliol 2020)

A punt de fer dos anys del reconeixement de la UNESCO va caldre contestar un ampli qüestionari que havien tramès on s’havia de citar les diferents tasques que s’han fet per aleshores per la seva conservació, difusió i estudi.

“Setmana de la Pedra Seca” 2020 del 23 al 29 de novembre de 2020

Quan feia 2 anys del reconeixement de la UNESCO, ADRINOC (una entitat de l’APSAT), va promoure fer diversos actes en l’àmbit dels Països Catalans.

Des de l’APSAT vàrem donat suport a aquesta iniciativa i hi va haver diverses entitats que hi van col·laborar. Es varen fer 80 activitats.

“Premi Pedra Seca” 2020

L’APSAT va col·laborar a la “Setmana de la Pedra Seca” 2020 amb la concessió, per primera vegada, d’aquest premi. La junta vàrem creure que, aprofitant que per les mateixes dates feia 20 d’anys de la seva existència, concedir-lo a la revista “Pedra Seca”. La Covid va impedir poder-lo lliurar. Està previst que el lliurament es faci el divendres 16 de juliol de 2021, aprofitant la inauguració de l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”, a L’Arboç (Baix Penedès). El recolliran August Bernat i Agustí Esteve.

XI Trobada Pedra Seca i Arquitectura Tradicional (del 5 al 7 de novembre de 2021)

Es farà a Móra la Nova. Des del juliol 2020 hem tingut diverses reunions amb l’Institut Ramon Muntaner (IRMU). Prèviament, l’IRMU havia fet reunions amb entitats d’aquell territori per preparar un pla de col·laboració amb la Trobada.

Aquesta serà la primera vegada que un dels seus àmbits estigui dedicat a l’Arquitectura Tradicional. Els 3 àmbits són:

Àmbit 1: Patrimoni: catalogació, paisatge, conservació i llengua

Àmbit 2: Educació formal i no formal

Àmbit 3: Arquitectura tradicional. Bones pràctiques d’intervenció

Vegeu:

https://www.irmu.org/projects/pedraseca

Les comunicacions s’hauran de lliurar abans del 31 de juliol de 2021.

A tancament del 15 de maig, vàrem rebre el resum de les comunicacions. Eren: 18 (Àmbit 1), 3 (Àmbit 2) i 5 (Àmbit 3). Total: 26 comunicacions. Tindran un temps de 10 minuts per comunicació. El mes d’abril de 2022 es publicarà el llibre amb les comunicacions i ponències.

“Premi Pedra Seca” 2021

Es concedirà a la Fundació El Solà de La Fatarella, que també ha fet 20 anys. El lliurament es farà el divendres 26 de novembre de 2021, aprofitant la inauguració de l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”, a Vilafranca del Penedès (Alt Penedès).

Convocatòria de la seu XII Trobada (2023)

El 12 de gener de 2021 es va fer la convocatòria d’aquesta Trobada. La data final d’admissió de propostes era el 31 de maig.

S’han rebut 3 propostes:

  1. Amics de l’Arquitectura Popular (Verdú / Concabella)
  2. Centre d’Estudis Cadaquesencs (Cadaqués)
  3. Estelladors de l’Ateneu de Torrelles de Llobregat

Les votacions de les entitats i persones membres de l’APSAT (cadascú 1 vot) sobre la decisió d’on s’ha de fer la XII Trobada serà de l’1 de juny al 30 de juny. A continuació, es compatibilitzaran els vots obtinguts i es publicarà el resultat.

Estat de comptes (Resum):

Saldo a 31-12-2018 (Inici Junta actual): 937,91 euros

Saldo a 18-5-2019 (Assemblea Girona) : 1.234,16

Saldo a 29-10-2020 (Assemblea Bonastre): 1.942,06

Saldo  a 31-05-2021 (Assemblea Torrebesses): 1.818,06

Principals despeses (2019-2020):

Manteniment compte CaixaBank (anual 2019): 48,00 euros

Domini web APSAT (anual 2019): 84,70

Creació web APSAT (2019): 920,40

Manteniment compte CaixaBank (anual 2020): 48,00

Despeses previstes (2021):

Manteniment compte CaixaBank (anual 2021): 48,00

Aportació prevista pel llibre X Trobada Pinós: 500,00

Aportació prevista pel llibre XI Trobada Móra: 500,00

Ingressos previstos (2021):

Quotes membres APSAT

(31 entitats a 30 euros, 7 persones a 15 euros): 1.035,00

Estimació saldo 31-12-2021: 1.805,06 euros

Es va informar a l’assemblea de les gestions canvi de tresorer i habilitar una sola firma per tal de fer la gestió més operativa i fàcil.

Es va comunicar als socis que a partir d’aquest any (2021) l’APSAT girarà les quotes amb un rebut domiciliat a través de Caixabank, per això a tots els socis se’ls enviarà per correu electrònic una fitxa que deuran tornar degudament complimentada, indicant clarament el número del compte.

Com a conseqüència del canvi de tresorer i d’habilitar una única firma, al comunicar-ho al Departament de Justícia de la Generalitat ens han informat que hi havia alguns problemes amb els estatuts enregistrats el 2015 com a conseqüència del canvi de nom (era “Associació per la Pedra Seca” i es va canviar a “Associació per la pedra seca i l’arquitectura tradicional”); també cal posar al dia els estatuts segons la normativa actual. Per la qual cosa, caldrà adequar el primers estatuts de l’APSAT (2011) fent constar el canvi de nom que es va produir el 2015.

Addenda

L’Assemblea es va acabar prop de les 13,00 hores. A continuació, els participants van poder gaudir d’una visita guiada, feta pel alcalde de Torrebesses Mario Urrea, a l’edifici de l’antic Molí d’oli del Bep de Canut, restaurat i museïtzat pel Ajuntament.

.