260 – Premi Pedra Seca 2024: Grup de recerca del Centre Excursionista de Castellar del Vallès

La junta de l’APSAT va decidir lliurar el premi d’aquest any al Grup de recerca del Centre Excursionista de Castellar del Vallès, remarcant especialment a Joan Roura, un històric de la pedra seca i membre de la Junta durant molts anys. Aquest grup, des del 2007, surten cada dimarts a restaurar barraques del seu municipi. Fins ara en porten 130 fetes.

Aquest premi vol ser un reconeixement de la feina col·lectiva o individual d’entitats o persones que hagin treballat continuadament pel coneixement i la difusió de les construccions de pedra seca.

El lliurament es va fer a Vic, a la tarda de l’assemblea anual de l’APSAT i en l’acte de la inauguració de l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya” a la seu del CATEB (Rambla Passeig núm. 71).

Com els darrers quatre anys la figura és obra de l’artista Roser Tomàs, de Sant Jaume d’Enveja.

El president de l’APSAT, J. M. Martí Rom, va fer el lliurament del Premi Pedra Seca (2024) a Joan Roura i a la resta del Grup barracaire de Castellar del Vallès.

Joan Roura va fer una explicació de les activitats d’aquest grup des de 2007.

Aquest premi es va començar a lliurar el 2020, a la “Revista Pedra Seca” (August Bernat i Agustí Esteve), l’acte fou a Sitges aprofitant la inauguració de l’exposició.

El 2021 fou per la Fundació el Solà de La Fatarella (Cèlia Mallafré i Josep Maria Font), a la inauguració de l’exposició a Vilafranca del Penedès.

El 2022 al Grup barracaire Drac Verd de Sitges (Ramon Artigas, Andreu Camps, Joan Trius, Robert Rovira i en nom de Josep Pascual, mort l’1 de juliol de 2020, el va recollir el seu fill), a la inauguració de l’exposició a Cervelló.

I el 2023 als Amics de l’Arquitectura Popular (Jaume Pedrós), a la cloenda de la XII Trobada a Cadaqués.

.

.

Grup de recerca del Centre Excursionista de Castellar del Vallès

.