183 – La Torre de les Hores de Cervià de Ter (Projecte de J. M. Fortià / GRETA)

Josep Maria Fortià, arquitecte i secretari de l’APSAT, ha estat seleccionat pel jurat als Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona 2024, organitzat per la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC).

El jurat dels Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona 2024 ha seleccionat 24 projectes dels 80 presentats a la 26a edició. S’han seleccionat a través d’un jurat 24 obres, de les quals 12 pertanyen a la categoria d’Arquitectura (obres de nova planta, reformes i rehabilitacions), cinc corresponen a la d’Interiors (obres on l’accent recau en el tractament de l’espai interior), dos són de la categoria de Paisatge (obren espais urbans i espais naturals, carrers, places parcs, jardins, etc.), i les altres cinc són d’espais Efímers (obres de durada limitada com exposicions, muntatges, escenografies.). 

El projecte seleccionat és la Intervenció a la Torre de les Hores de Cervià de Ter, un projecte que preserva els valors històrics, artístics i culturals del Monument BCIN. La Torre de les Hores correspon al bastió sud-oriental del Castell de Cervià i es remunta a finals de segle XIV. Posteriorment s’han anat modificant elements, tant de l’estructura com dels edificis que l’envolten. La funcionalitat defensiva es perd durant el segle XVI amb l’expansió fora muralla i es revaloritzà com a monument a la segona meitat del segle XX, amb un nou ús com a rellotge. La nova escala de cargol permet l’accés als visitants i al mateix temps posa en valor l’element patrimonial de la Torre. La intervenció és exempta als paraments, sense generar interferències en l’espai històric i deixa passar la llum entre els graons, fets amb rodons d’acer en forma de ventall, com una escultura sinuosa que s’alça cap a la cúpula, amb vistes al castell i al nucli urbà.

.

.

.

.