15- Els “cucos” del Pinós (Vinalopó mitjà, Alacant)

Les barraques de pedra seca a Pinós reben el nom de “cucos”. Durant la X Trobada Pedra Seca vam poder visitar els del Paratge del Toscar, a la pedania de Lel.

Podeu trobar informació detallada sobre les construccions de pedra seca a Pinós a la “Revista del Vinalopó” núm. 21 (2018). Hi ha un extens “Dossier Pedra Seca” on,  a més, hi ha articles dedicats a Monòver, Novelda, Crevillent, el migjorn valencià i la zona del Carxe (indret del terme de Jumilla, Múrcia, on es parla el valencià).

Es pot descarregar (en “pdf”) aquesta revista al web de pedra seca de la Generalitat valenciana, a l’apartat “Publicacions”:

http://pedraseca.gva.es/va/publicacions

Els articles dedicats a Pinós són: “Inventario y recuperación de los cucos de Pinoso” de Juan Francisco Tenza Carrillo (pàg. 23) i “La pedra en sec, una nova oportunitat al municipi del Pinós” de Clara Isabel Pérez Pérez i Eva Jara Matea (pàg. 35).

Reproduïm el “resum” del primer: “En el término municipal de Pinoso (Alicante), existe un rico patrimonio de piedra seca, destacando las construcciones denominadas cucos. En este trabajo se realiza un resumen y análisis del inventario y de la labor de recuperación llevada a cabo en el último año en el que se han conseguido restaurar cuatro de ellos”.

Del segon: “Al terme municipal del Pinós es conserva una bona mostra d’arquitectura tradicional de pedra en sec. Cucos, ribes, elements hidràulics, evidencien la construcció del paisatge per generacions que van modelar les terres per a crear oportunitats de vida, adaptant-se a les condicions climatològiques i geològiques. Hui en dia aquest patrimoni immoble heretat, juntament amb l’immaterial, es presenten com una nova oportunitat de desenvolupament socioeconòmic al municipi, on la recuperació de l’ofici de riber, l’estudi i conservació mitjançant el turisme permeten la seua posada en valor des de diverses òptiques, oportunitat que l’Ajuntament del Pinós ha començat a fomentar”.