33- XI TROBADA PEDRA SECA I ARQUITECTURA TRADICIONAL (2021)

.

XI TROBADA D’ESTUDI PER A LA PRESERVACIÓ DEL  PATRIMONI DE LA PEDRA SECA I L’ARQUITECTURA TRADICIONAL ALS TERRITORIS DE PARLA  CATALANA 

Móra la Nova (la Ribera d’Ebre), 5, 6 i 7 de novembre  de 2021

L’any 2002 Manresa va acollir la “I Trobada d’Estudi per la Preservació del Patrimoni en Pedra Seca als Països Catalans”. Des de llavors, la Trobada s’ha convertit en itinerant, amb freqüència bianual. Així, s’ha celebrat a Torroella de Montgrí (2004), Barcelona (2005), Sitges (2007), Palma de Mallorca (2009), Vilafranca del Maestrat (2011), Les Presses (2013), Calaceït (2015), Mura, Talamanca, el Pont de Vilomara i Rocafort (2017) i la darrera va tenir lloc el 2019 a El Pinós.

L’any  2004 es crea la Coordinadora d’Entitats per la Pedra Seca (CEPS), aglutinant les diferents associacions i centres d’estudis que treballen al voltant de la pedra seca. El 2015, l’entitat passa a ser l’Associació per a la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT). En aquests anys, l’interès per la recerca i la catalogació, per la difusió i la preservació dels diferents elements de pedra seca ha anat augmentat i s’ha intensificant notablement arran de la candidatura de l’art de construir murs de pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat que definitivament va aprovar la UNESCO el 28 de novembre de 2018.

Es per aquest motiu, que la trobada ha esdevingut un punt habitual i necessari per a difondre i analitzar els diferents inventaris i estudis al voltant d’ aquesta tècnica constructiva, sinó també en l’àmbit de l’ensenyament de la tècnica i la professionalització de l’ofici. En aquesta edició afegim a més a més d’estudis i la preservació de la pedra seca, l’àmbit de la resta de l’arquitectura tradicional que en els darrers anys ha tingut una gran embranzida.

Des de l’Institut Ramon Muntaner ens proposem per acollir aquesta trobada ja que hi ha un nombre important de centres d’estudis que s’han dedicat aquests darrers anys a la recerca i difusió d’aquest patrimoni i entenem aquesta jornada com una manera de donar visibilitat a tot el que s’ha fet des del món de la recerca local. A més a més, la Ribera d’Ebre, comarca on s’ubica físicament l’IRMU, compta amb un ric patrimoni de pedra seca. Una part d’aquest patrimoni ha estat objecte els darrers anys d’ accions de salvaguarda.

ÀMBITS DE TREBALL


Àmbit 1: Patrimoni: catalogació, paisatge, conservació i llengua

Àmbit 2: Educació formal i no formal

Àmbit 3: Arquitectura tradicional: bones practiques d’intervencions i exemples

INSCRIPCIONS

Cal formalitzar la inscripció enviant un correu electrònic a carles@irmu.org amb les vostres dades:

Nom i cognoms:

DNI:

Institució / entitat (si escau):

La quota de 45 € dona dret a la inscripció més el dinar i al sopar de dissabte.

La quota de 45 + 15 € dona dret a la inscripció i a rebre la publicació de les actes de la Trobada.

La quota de 90 € dona dret a la inscripció més a tots els àpats des de divendres al vespre i fins el diumenge migdia

La quota de 90 +15 dona dret a la inscripció més a tots els àpats des de divendres al vespre i fins el diumenge migdia i rebre la publicació de les actes de la Trobada

L’organització facilitarà informació sobre allotjaments per a les persones que s’inscriguin a la Trobada.

L’assistència a la Trobada és gratuïta i lliure, però la inscripció prèvia a les jornades dona dret a rebre’n el dossier i a la participació en diferents àpats.

COMUNICACIONS I PÒSTERS

Un cop feta la inscripció a la Trobada, si hi voleu presentar una comunicació, cal enviar a carles@irmu.org, abans del 15 de maig de 2021, amb el títol de la comunicació i un resum d’una pàgina.

Un cop acceptada la comunicació per part del comitè científic, us comunicarem el dia i la hora de la presentació. El text final de la comunicació s’enviarà abans del 30 de juny de 2021.

Organitza: APSAT- Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Institut Ramon Muntaner

Amb la col·laboració de:  Ajuntament de Móra la Nova, Ajuntament de Riba-roja. D’Ebre, Ajuntament de la Torre de l’Espanyol, Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques Ribera d’Ebre – Terra Alta, Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià, Parc Natural dels Ports,  Comissió Cívica de les Terres de l’Ebre, Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, Amics de Riba-roja , Fundació El Solà, Carrutxa, , Col·legi d’Arquitectes de les Terres de l’Ebre, Universitat Rovira i Virgili.

Amb el patrocini de: Obra Social “La Caixa”

Més informació: Institut Ramon Muntaner

.