80 – Condicionament del pou de glaç d’en Margarit i artialització de la unitat de paisatge Món de Gel

Entre els mesos de juny i juliol de 2021, Dos Punts Documentació i Cultura, s.l. d’acord amb l’Ajuntament d’Abrera, ha rehabilitat el pou de glaç d’en Margarit al torrent Gran d’Abrera. La intervenció realitzada per Víctor Mata i Jordi Sánchez ha permès restaurar les parets que envolten el pou amb la tècnica de pedra en sec i quan no ha estat possible amb consolidant de calç. S’han arranjat els paraments exteriors, la coberta i els dos marges que hi conflueixen. El condicionament de la paret que envolta el pou, a mode de pantalla exterior que no afecta l’estructura del pou, rescata físicament i visualment de l’oblit una construcció per emmagatzemar el gel que abastia el mercat local d’Abrera almenys des de 1751 i probablement fins a finals segle XIX. Arran de la rehabilitació, l’Ajuntament d’Abrera l’ha declarat Bé Cultural d’Interès Local.

Diàmetre exterior: 7 m. Diàmetre interior: 5 m. Profunditat: desconeguda. Alçada exterior: 2,70 m – 4 m.

Vegeu:

https://www.facebook.com/LandArtAssociacioCatalunya/

L’any 2018 Víctor Mata va erigirCaramell, instal·lació d’art amb la natura concebuda com una intervenció plenament integrada al seu emplaçament dins un camp d’oliveres i tributària al pou de Glaç d’en Margarit, a la climatologia que el va fer possible i al desaparegut ofici de nevater. Les característiques conceptuals de Caramell originen la seva forma troncocònica que recorda els caramells de gel que forma l’aigua glaçada quan regalima d’una font, teulada o pedra. Per celebrar la inauguració de la unitat de paisatge que inclou les dues construccions s’ha celebrat el Happening I 2021 Món de Gel.

Longitud: 10,50 m

Alçada màxima: 1,50 m

Amplada màxima: 2,20 m

Vegeu:

https://www.facebook.com/LandArtAssociacioCatalunya/

www.victormataventura.com.

Vegeu la notícia 31 (Encerclament. Una construcció social per al diàleg intercultural, Begues) de l’apartat “Notícies entitats APSAT”.

.

.