64- Taller virtual “La pedra en sec i l’arquitectura tradicional” (Fundació el Solà / Biblioteca Pública de Tarragona)

La pedra en sec i l’arquitectura tradicional: un patrimoni latent al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre

L’arquitectura tradicional ha estat originàriament concebuda i executada pels propis usuaris. Emmarcada en aquest context se’n destaca la tècnica de la pedra en sec on únicament s’utilitza la pedra com a material constructiu. La declaració de l’art de la pedra en sec, per part de la UNESCO com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, posa en valor els coneixements adquirits de generació en generació que han marcat la societat i han construït el paisatge que envolta el nostre territori.  

La Biblioteca Pública de Tarragona, amb la col·laboració de l’Institut Ramon Muntaner i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, organitza el taller Història i Patrimoni “La pedra en sec i l’arquitectura tradicional, que es portarà a terme entre els mesos de juliol i setembre de 2021.

Aquest taller es portarà a terme en format virtual a través de la plataforma Tellfy, una app de comunicació instantània que garanteix la privacitat de les teves dades personals.

Partint de la contextualització de l’arquitectura tradicional i en concret de la pedra en sec, el taller té com a objectiu mostrar-ne els valors ambientals i paisatgístics així com la diversitat de construccions relacionades amb la tipologia de pedra del propi lloc i les necessitats agràries a resoldre. La mirada al present i al futur permet compartir les experiències que es desenvolupen actualment en aquest patrimoni dinàmic que té la capacitat d’adaptar-se al context actual i resoldre reptes culturals, mediambientals, socials i econòmics. 

El taller estarà a càrrec de Cèlia Mallafré, arquitecta per l’Escola d’Arquitectura de Reus (ETSA) de la Universitat Rovira i Virgili (URV), especialitzada en Patrimoni Arquitectònic. Actualment és coordinadora de la Fundació el Solà i estudiant de doctorat de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i la Fundació El Solà dins el marc de Pla de Doctorats Industrials de la Generalitat de Catalunya. La seva investigació se centra en el patrimoni arquitectònic, amb un enfocament especial en la tècnica i les construccions de pedra en sec. Des del 2018 ha realitzat estudis i ha participat en diversos congressos i jornades sobre patrimoni arquitectònic en l’àmbit local, nacional i internacional.

Programació: 

JULIOL

  1. Primer bloc. Contextualització

1.1. Arquitectura tradicional. L’arquitectura sense arquitectes?

1.2. Introducció a la tècnica i les construccions de pedra en sec. Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.


AGOST

  • Segon bloc. La realitat de la pedra en sec

2.1. Valors ambientals i paisatgístics.

2.2. Diversitat de construccions.


SETEMBRE

  • Tercer bloc. Mirada al present i projecció de futur

3.1. Recuperació i difusió del patrimoni cultural material i immaterial.

3.2. L’arquitectura tradicional i l’art de la pedra en sec com a motor de desenvolupament cultural, mediambiental, social i econòmic.

La inscripció al taller és gratuïta però les places són limitades. Us podeu inscriure a través de l’enllaç següent: 

https://www.tellfy.com/es/join/?g=pedraensec 

Podeu consultar tota la informació sobre aquesta activitat i sobre les darreres activitats de la Biblioteca Pública de Tarragona al seu web: 

https://bibliotecatarragona.gencat.cat 

.