57 – Els projectes d’energia renovable amenacen les construccions de pedra seca del Pla de Santa Maria (Alt Camp)

Actualment, al municipi del Pla de Santa Maria hi ha tres projectes de centrals industrials solars que ja han rebut el vistiplau de la Ponència d’energies renovables de la Generalitat de Catalunya, als quals també cal sumar-hi el de Cabra del Camp.

Aquests projectes ocuparan una superfície de més de 300 hectàrees i se situaran a banda i banda de l’AP-2, concretament a les planes del Robertó, la Gambada, Mas del Revellat, les Planes del Pla, Corral del Fortuny, etc., partides totes elles amb una gran concentració de construccions de pedra seca. Hi ha unes 430 ha. més en estudi de viabilitat.

Les centrals industrials solars afectaran negativament desenes d’aquestes barraques i construccions. Per exemple, el projecte Almenara Solar estarà situat prop d’on convergeixen les planes del Pla de Santa Maria, del Pont d’Armentera i de Santes Creus, una de les zones de Catalunya amb més concentració de barraques monumentals. Aquestes planes són travessades per l’històric camí de Sant Pere (d’origen romà o medieval), documentat l’any 1009 com la strada que comunicava l’ermita de Sant Pere de Gaià amb Cabra del Camp. El camí apareix sovint delimitat a banda i banda per murs de pedra seca. Segons el projecte, el camí s’utilitzarà per entrar-hi maquinària pesant per a construir la central industrial solar.

D’altra banda, el projecte GEOIDE III engolirà una extensa zona amb barraques excepcionals com la del Xantus (codi Wikipedra: 762), la qual quedarà envoltada de centenars de panells solars, entre una línia elèctrica de mitjana tensió i un accés privat (i entenem que visitar-la ja no serà possible a partir d’ara, com la resta de barraques afectades). Aquesta construcció és excepcional per l’enorme vestíbul d’entrada capaç d’aixoplugar un carro amb vela inclosa.

Com a conseqüència d’aquests projectes, un gran nombre de noves MAT (línies de molt alta tensió) travessaran la plana de l’Alt Camp en totes direccions, desfigurant el paisatge i la identitat d’aquest territori.

Exigim als ajuntaments corresponents la declaració de Bé Cultural d’Interès Local a les barraques dels seus municipis, i exigim a la Generalitat de Catalunya l’aturada d’aquests projectes i la defensa i protecció del patrimoni arquitectònic tradicional, especialment de les construccions de pedra seca. 

La UNESCO, el 28 de novembre de 2018, va declarar l’«Art de la pedra seca: coneixements i tècniques» Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, la qual cosa obliga a preservar i protegir aquesta tècnica ancestral tant a les administracions públiques com a la resta de la societat.

Plataforma Territori Sostenible del Camp

18 de maig de 2021

.

Camí de Sant Pere

.

.