51 – Parc del Garraf: projecte STONEWALLSFORLIFE

El passat 23 de febrer de 2021 el Parc del Garraf va presentar el projecte STONEWALLSFORLIFE a les entitats i agents del territori amb una reunió on-line per la plataforma Zoom, en la que van participar 10 persones (adjunto llista en un Word) i va ésser seguida per 43 oients. 

Escaleta jornada

Hora     minuts
16:00 Joana Barber Recepció i explicació dinàmica de la jornada 5
16:05 Josep Tarin Presentació institucional 5
16:10 Emanuele Raso Contextualització del Parc de 5 terre, del projecte i el paper de la Fundazione Manarola 10
16:20 Santi Llacuna Objectius del projecte al Parc del Garraf, accions C3 i C4. Introducció dels participants. 10
16:30 Abraham Guillén i Montserrat Traver, antropòlegs i biòlegs de l’Institut d’Estudis Penedesencs (IEP) Descripció treballs fets per l’acció C3 5
16:35 Ramon Artigas vocal de catalogació de l’APSAT (Associació per la pedra seca i l’arquitectura tradicional) Catalogació estructures pedra seca/Wikipedra 5
16:40 Carles LLuch i Xavier Ribas (Casa rural La caseta) Documentació estructures i aprofitament aigua Enoturisme 10
16:50 Lluis Barnés – Coordinador – Gerent de Brins d’Oportunitats (Càrites) Oportunitats per a la formació ocupacional i la inclusió 5
16:55 Joana Barber Pla de treball – Torn de preguntes 20
17:15 Joana Barber Finalització i Convidar a les entitats a participar 5
Modera Joana Barber
       

Aquesta presentació es pot veure a:

.

Per part de l’APSAT i va participar Ramon Artigas, vocal de Catalogació. La seva intervenció és del minut 57’ al  1h 03’.

La seva Intervenció:

Sóc Ramon Artigas del grup Drac Verd de Sitges, que portem 23 anys dedicats a la catalogació de construccions de pedra seca i coneixem perfectament tot el territori del Garraf.  El 2003 vàrem publicar el llibre “Barraques de pedra seca de Sitges i del Garraf”. Administro l’apartat de “Barraques i cabanes” del web Wikipedra des de fa 10 anys, una web oberta a tothom que fins avui hi han col·laborat més de 450 entitats i persones i té catalogades més de 27.000 construccions de pedra seca. Avui sóc aquí en representació de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT), de la qual en soc “Vocal de catalogació”.

L’APSAT és una Associació que intenta agrupar totes les persones i entitats de Catalunya interessades en les construccions de pedra seca. Es va constituir en la “II Trobada de pedra seca” de Torroella de Montgrí a l’octubre del 2004, primer com a “Coordinadora d’Entitats de la Pedra Seca”, nom que es mantingué  fins que el 2015, quan la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat van proposar d’integrar el col·lectiu de pedra seca amb diversos grups especialitzats en el camp de l’arquitectura tradicional i a partir de llavors va prendre el nom d’APSAT.

Des d’aleshores, l’APSAT forma part de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya (OPEI) .

Actualment formen part de l’APSAT 42 associats dedicats a la preservació i estudi de les construccions de pedra seca.

L’APSAT, cada dos anys  organitza una “Trobada d’Estudis per a la preservació del patrimoni de la pedra seca als Països Catalans”. Fins ara n’ha fet 10, una d’elles, la quarta es va fer a Sitges el 2007, i aquest any està preparant la XI pel mes de novembre a Mora la Nova.

En aquestes Trobades, durant 3 dies,  es presenten ponències, comunicacions i propostes sobre diferents àmbits de la pedra seca, que finalment són recollides en les actes oficials. Justament en la IV Trobada de Sitges va sorgir la idea de fer el web Wikipedra per recollir el patrimoni existent en pedra seca de Catalunya.

L’APSAT, en col·laboració estreta amb la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat va participar en la preparació de la documentació que es va presentar a la UNESCO i que va acabar amb la declaració, el 28 de novembre de 2018, de “L’art de la pedra seca, patrimoni cultural immaterial de la humanitat”.

A partir de la declaració de la UNESCO, l’APSAT junt amb el Departament de Cultura de la Generalitat han preparat la Exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya” que es va presentar el novembre de 2019 i que serà itinerant per tot Catalunya.

L’APSAT disposa d’una web on recull tot tipus d’informacions sobre la pedra seca, noticies, textos històrics, imatges, llibres, persones que treballen la pedra seca …. i molt més.

Finalment, l’APSAT està interessada també en participar i donar a conèixer els resultats i progressos del projecte STONEWALLSFORLIFE que avui es presenta i que es durà a terme dins el Parc del Garraf. Aquest patrimoni de marges en pedra seca, és una tècnica constructiva ancestral per guanyar terrenys pel cultiu, eliminar les pendents, regular les aigües, evitar l’erosió dels terrenys i que les pluges torrencials provoquin riuades destructives. Des de fa anys aquestes construccions estan en una situació d’abandonament i destrucció que coincideix també amb la pràctica desaparició de l’ofici de marger. Per tant, estem totalment d’acord en posar en valor aquest patrimoni, en l’immens repertori i possibilitats que amaga  i en recuperar l’ofici de marger com una oportunitat laboral i professional que cal potenciar.

Esperem doncs que sigui un èxit en tots els aspectes.

.