36 – Acte de cloenda a Cadaqués de de l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”

El 13 de setembre finalitzà l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya” que s’exhibia des d’inicis de l’agost a Cadaqués. En el seu moment, no va ser possible fer la inauguració pels condicionants del COVID-19. En el seu defecte, i a la recta final de l’exposició, es va celebrar una cloenda a la que sols podien assistir-hi 10 persones.

L’acte va comptar amb la presència de la Sra. Maria Àngels Blasco i Rovira, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, la Sra. Pia Seriñana Torrents, Alcaldessa de Cadaqués i la junta directiva del Centre d’Estudis Cadaquesencs. Després d’una visita atenta de l’exposició i del visionat de diferents curtmetratges, que varen acompanyar l’exposició durant la seva estada a Cadaqués, els representants de les tres institucions pronunciaren els respectius discursos.

Tot seguit els assistents es desplaçaren amb barca a l’illa de s’Arenella per visitar la construcció de pedra seca escollida per l’ocasió: “la barraca d’en Llimó”. Aquesta es troba entre la costa de l’illa de s’Arenella  i es Cucurucuc. Construïda el 1919 per Llimó, un dels darrers paretaires de l’època, a instàncies de Víctor Rahola quan aquest n’era el propietari. En aquesta visita a la barraca i a un proper cau de contraban, també de pedra seca, rememoràvem les que feren als anys vint del segle passat, insignes personatges, convidats pel seu amfitrió.

La visita d’aquesta construcció coincidia amb la celebració de 10 anys del Centre d’Estudis Cadaquesencs. Un final d’etapa del Centre dedicat, entre altres, a la posada en valor de la pedra seca a Cadaqués i a la seva catalogació, i l’inici d’una nova etapa orientada a la reconstrucció d’aquest patrimoni de pedra seca i a la seva consideració com un factor de desenvolupament econòmic i social del territori.

Aquesta exposició es va presentar per primer cop el novembre de 2019 a Torrebesses (El Segrià), després va anar a Castellar del Vallès (Vallès Occidental), Amposta (Montsià) i Cadaqués (Alt Empordà). Després, el 2020, es farà a Manresa (Bages) i Bonastre (Baix Penedès).

L’any 2021 es farà a: Alcover (Alt Camp), Olot (La Garrotxa), Tortosa (Baix Ebre), Torrelles de Llobregat (Baix Llobregat), Sitges (Garraf), Móra la Nova (Ribera d’Ebre) i Girona (Gironès).

Programa d’audiovisuals que es van projectar durant l’exposició:

.