33 – Constituïda l’Associació per la pedra seca del Garraf a Olivella

El passat dia 11 de març del 2020 es va reunir al poble d’Olivella (municipi rural enclavat dins el Parc Natural del Garraf) un grup de persones que tenien en comú l’interès per la pedra seca. El nucli inicial el formaven els socis del Col·lectiu Pedra Seca d’Olivella, entitat que és sòcia de l’APSAT des de l’any 2018, però en afegir-s’hi socis d’altres poblacions veïnes es va decidir per unanimitat que l’àmbit d’actuació de la nova associació seria la comarca del Garraf.

En la reunió constituent es van aprovar els estatuts i es va elegir una junta gestora per legalitzar l’entitat i començar a preservar i difondre el patrimoni de la pedra en sec.

Fins ara la crisi sanitària del Covid-19 no ha permès de fer cap acte multitudinari però la junta directiva ja treballa en els objectius que marquen els estatuts:

  • Preservar l’art de la pedra seca, la creació i reconstrucció d’elements de pedra en sec, com barraques, forns de calç, marges, murs, fonts, pous, tancats, paisatges, etc.
  • Recuperar recorreguts amb elements de pedra seca, com a valor etnològic, històric, cultural, paisatgístic, mediambiental, de benestar físic i turístic.
  • Realitzar activitats de formació en la tècnica de la pedra en sec, per a la reconstrucció i manteniment d’elements de pedra seca .
  • Realitzar activitats i tallers mediambientals relacionats amb les construccions de pedra seca, la natura i l’arquitectura dels paisatges de la pedra en sec.
  • Fer tasques de recuperació de documentació, d’estudis, difusió i coneixement del patrimoni rural i de les construccions de la pedra en sec.
  • Demanar a les administracions protocols de conservació, manteniment i senyalització dels elements de la pedra en sec i recorreguts patrimonials.

Desitgem molta sort a la nova associació i esperem que en un futur no molt llunyà pugui començar les activitats d’estudi, difusió i defensa de la pedra seca.

Josep Miret i Mestre

.