31 – Inauguració a Amposta de l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”

El divendres 3 de juliol es va presentar, al Museu de les Terres de l’Ebre, a Amposta, l’exposició itinerant ”Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya” una mostra produïda per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural (DGCPAC) del Departament de Cultura  de la Generalitat  de Catalunya i elaborada per l’Associació per la Pedra Seca i Arquitectura Tradicional (APSAT). 

La mostra la va inaugurar per la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Maria Àngels Blasco i Rovira, en l’acte també han participat l’alcalde d’Amposta i president del Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre, Adam Tomàs i Roiget, el Director-gerent del Museu de les Terres de l’Ebre Àlex Farnós, l’alcalde de Freginals, Josep Roncero Pallarés, la vicepresidenta d’APSAT Esther Bargalló, i el Director dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre Ferran Bladé.

Hi van assistir un total de 50 persones entre les que s’incloïen representants de diferents entitats del territori relacionades amb l’arquitectura, la cultura i l’excursionisme, algunes de les quals han aportat objectes i materials vinculats a la pedra seca. “Aquesta col·laboració té com a objectiu donar visibilitat en el si de l’exposició a les entitats i particulars de les Terres de l’Ebre que treballen en l’estudi i preservació de la cultura popular”, reblava el director del Museu de les Terres de l’Ebre, Àlex Farnós. Els objectes cedits en préstec es retornaran un cop acabada l’exposició.

Tot seguit, el públic assistent es va dirigir a la sala on hi havia exposats la vintena de plafons d’aquesta exposició, que el Museu complementà amb eines que s’utilitzen per treballar la pedra seca i algunes publicacions sobre el tema, cedides per persones i entitats de les Terres de l’Ebre.

L’Esther Bargalló va ser l’encarregada d’acompanyar els assistents per la mostra, explicant les característiques de les construccions de pedra seca, les diferents tipologies i les activitats que es duen a terme a Catalunya per tal de preservar aquest ric patrimoni.

L’exposició, eminentment fotogràfica, consta de 20 panells i es centra en les tècniques i les construccions de pedra seca que hi ha actualment a Catalunya destacant les variants tipològiques més habituals i la diversitat territorial.  S’estructura en 9 àmbits, des de la base geològica fins la tècnica de la pedra seca. A més de les fotografies, s’hi exposen els diversos tipus de pedra emprada en les construccions. L’exposició forma part del projecte de col·laboració de la DGCPAC amb l’APSAT que s’inicia amb la pertinença a l’Observatori del Patrimoni Etnològic Immaterial de Catalunya (OPEI) i del dossier que es va presentar  a la UNESCO pel reconeixement de l’Art de la pedra seca: coneixements i tècniques” com a patrimoni immaterial de la humanitat que es va obtenir el 2018.  

La mostra es podrà visitar fins el diumenge 2 d’agost. L’entrada a totes les exposicions del Museu és gratuïta, però cal efectuar el registre i control d’entrades. L’aforament màxim és de 25 persones per sala i cal seguir les indicacions d’higiene i prevenció personal del Pla de Contingència del Museu de les Terres de l’Ebre.

Aquesta exposició es va presentar per primer cop el novembre de 2019 a Torrebesses (El Segrià), després va anar a Castellar del Vallès (Vallès Occidental) i, després d’Amposta continuarà a Cadaqués (Alt Empordà), Manresa (Bages) i Bonastre (Baix Penedès).

L’any 2021 es farà a: Alcover (Alt Camp), Olot (La Garrotxa), Tortosa (Baix Ebre), Torrelles de Llobregat (Baix Llobregat), Sitges (Garraf), Móra la Nova (Ribera d’Ebre) i Girona (Gironès).

.