244 – – Inauguració a Torroella de Montgrí de l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”

El divendres 9 de febrer de 2024, al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, es va es va inaugurar l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”, una mostra itinerant de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya i de l’APSAT ( Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional.

Aquesta mostra que es podrà visitar fins l’1 d’abril de 2024, pretén oferir una panoràmica àmplia sobre aquest llegat, posant èmfasi en les variants tipològiques més habituals i en la diversitat territorial. Explica, també, la vigència actual d’aquesta arquitectura, harmònica amb l’entorn natural i sostenible des de tots els punts de vista.

Des del Museu de la Mediterrània s’ha volgut completar l’exposició amb un petit espai on es parla amb més profunditat de la pedra seca al Montgrí, un indret que acull un bon nombre d’elements d’aquesta arquitectura tradicional. En concret hi ha un mapa on s’indiquen tots els elements inventariats avui dia de pedra seca al Montgrí.

El massís del Montgrí és un espai fortament humanitzat. És un indret ocupat des de la prehistòria però que té un punt d’inflexió important amb l’establiment de bona part del massís com a muntanya comunal a partir de la concessió que el rei Felip III va fer a la Universitat de Torroella l’any 1599.

Així, és molt fàcil trobar-hi restes d’activitats humanes que demostren un intens lligam econòmic i social per part dels veïns dels pobles que limiten amb el massís. És llavors quan comencen a sorgir construccions d’arquitectura tradicional a partir de la tècnica de la pedra seca. Barraques, refugis, forns de calç, cortals, estructures hidràuliques,… lligades sobretot a activitats agrícoles i ramaderes.

Algunes d’aquestes construccions han arribat han arribat fins als nostres dies, en total tenim inventariats 260 elements, dividit en les següents categories: Barraques, refugis, forns de calç, elements vinculats a l’aigua i altres. Si voleu conèixer la ubicació de totes elles, ho podeu trobar a  l’inventari del patrimoni cultural del Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter.

La inauguració de l’exposició va anar a càrrec de la regidora del Museu de la Mediterrània, Anna Company, i el secretari de l’APSAT, Josep Fortià, que va fer un recorregut pels diferents plafons, explicant el contingut de tots ells al públic assistent, una vintena de persones.

L’exposició comptarà amb un parell d’activitats paral·leles els propers mesos. El primer serà una jornada d’iniciació a la restauració de murs de pedra seca obert a tothom el dissabte 24 de febrer al matí. I la segona una visita guiada per diferents construccions de pedra seca del Montgrí durant la setmana santa.

Gerard Cruset Director del Museu de la Mediterrània

.

.

Gerard Cruset

.