192 – Uns documentals sobre pedra seca (Ricard Monclús)

Ricard Monclús: Fins fa un parell d’anys vaig ser professor de la Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat Rovira i Virgili. Sempre m’he dedicat a la docència, 10 anys a l’ensenyament mitjà, a Tortosa, la meva ciutat natal, i més de 30 a la universitària, a Reus, on vaig anar a parar quan els estudis d’empresarials van començar allà l’any 1988 per a ser professor i una temporada el cap d’estudis.

Com sempre m’ha agradat la tecnologia quan la Universitat Oberta de Catalunya va ser creada, l’any 1995 mi vaig afegir sense pensar-m’ho. Tot s’ha de dir que al ser el seu ideòleg Gabriel Ferrater, personatge de Reus, ho vaig tenir molt clar que hi tenia que participar.

A l’estiu del 2020, en plena pandèmia, i amb 65 anys vaig decidir deixar la docència, després de 42 cursos en ella, i passar a l’estat dels iubilo, on estic ara i on em sento força bé. Sense enyorances.

El que ara faig, tenir un canal de Youtube i participar activament en altres xarxes socials, ni és una novetat, ni és un recurs de jubilat. L’afició a la fotografia i al vídeo ve de lluny, de l’època analògica, i la dedicació a les xarxes socials també, ja que he estat pioner en la seva introducció en aquelles assignatures en que tenia docència, fins al punt d’haver rebut algun reconeixement, com el Premi del Consell Social de la URV a la Qualitat Docent, i un premi del Departament d’Ensenyament de la Generalitat a la Innovació Docent.

Sortir amb les càmeres per obtenir imatges que després editaré a l’ordinador és una activitat que acostumo a fer més d’un dia a la setmana. Moltes són les coses que em criden l’atenció, pot ser un castell, un jaciment iber o visigot o romà, una petita capella o una gran catedral, també gaudir dels edificis modernistes o d’aquells més modestos com poden ser les barraques de pedra seca.

Barraques de pedra seca l’és he vist des de la meva infància, ja he dit que sóc nascut a Tortosa, terra d’oliveres i garrofers i ametllers, i molt de secà al voltant dels horts regats per l’Ebre i els seus dos canals. Però va ser fa uns anys al Centre d’Interpretació de la Pedra Seca de Torrebesses quan li vaig prestar una major atenció. Després, com a cambrilenc adoptiu, vaig adonar-me’n de que per la zona de Mont-roig havia moltes barraques i que al Pla de Santa Maria podia veure unes construccions fenomenals, i vaig pensar que en podia fer algun vídeo que incorporar als de castells, catedrals, … del meu canal a Youtube (@ricardmonclus), on de moment n’hi ha tres:

.

“Barraques de pedra seca” – Mont-roig del Camp (Baix Camp)

.

“Construcciones de pedra en sec” – Pla de Santa Maria (Alt Camp)

.

“Barraques de la “Ruta de la Capona” – Pla de Santa Maria (Alt Camp)

.

.