17- Exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”

El dijous 14 de novembre de 2019 s’ha inaugurat, al Centre d’interpretació de la pedra seca de Torrebesses (Segrià), l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya” que organitza la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural (DGCPAC) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT).

Aquesta exposició forma part del projecte de col·laboració de la DGCPAC amb l’APSAT, que s’inicià amb la pertinença a l’Observatori del Patrimoni Etnològic Immaterial de Catalunya (OPEI) i l’elaboració del dossier a presentar a la UNESCO pel reconeixement de l'”Art de la pedra seca: coneixements i tècniques” com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Durant el 2019, cal citar l’Acte d’homenatge a la Pedra Seca fet a Manresa (8-6-2019) i que la 9a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic ha escollit com a tema general a la pedra seca.

Van fer la presentació de l’exposició: M. Àngels Blasco (directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural), Ferran Accensi (vicepresident de la Diputació de Lleida) i Mario Urrea (alcalde de Torrebesses).

A continuació van parlar dos dels comissaris de l’exposició: Martí Rom (president de l’APSAT) i Roger Costa (Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural).

El nombrós públic assistent va poder fer el recorregut per l’exposició seguint les explicacions, a més dels dos comissaris, de Joan Roura (“L’àmbit metropolità” i els diferents tipus de pedres), Josep M. Villena (“Les comarques gironines“),Mateu Esquerda (“Ponent“), Cèlia Mallafré (“Les Terres de l’Ebre”), Jordi Grau (Wikipedra) i Xavier Solé (“Tècniques de col·locació de pedra”).

Aquesta exposició estarà a Torrebesses fins el diumenge 16 de febrer de 2020. Després, iniciarà la seva itinerància al Centre d’Estudis i Arxiu de Castellar del Vallès (Vallès Occidental). Del divendres 21 de febrer al diumenge 17 de maig.

L’exposició consta de 20 grans plafons:

Cartell

La base geològica

Pedra seca

Tipus de construccions

Barraques | Cabanes

Parts estructurals d’una barraca

Accessoris constructius de les barraques

Construccions de pedra seca declarades Bé Cultural d’Interès Nacional

Alt Pirineu, Aran i Alt Berguedà

L’àmbit metropolità

Camp de Tarragona, Conca de Barberà i Priorat

La Catalunya central

Les comarques gironines

El Penedès històric

Ponent

Les Terres de l’Ebre

Associacionisme i rutes senyalitzades

L’art de la pedra seca a Catalunya

La tècnica de la pedra seca, Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

Crèdits

Podeu veure’ls a:

https://cultura.gencat.cat/ca/departament/estructura_i_adreces/organismes/dgcpt/05_documents_i_recursos/04_exposicicons_itinerants/pedra-seca-a-catalunya/

També hi ha set contenidors amb pedres de les diverses zones de Catalunya: Basalt, Calcària o dolomies, Còdols, Conglomerat (pedra pinyolenca), Granit, Gres (pedra sorrenca) i Pissarra. Cal remarcar l’aportació d’un mapa geològic de Catalunya fet amb la col·laboració de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

Els comissaris han estat: August Bernat, Esther Bargalló, Roger Costa i Martí Rom

Els textos són d’August Bernat.

Hi ha hagut aportacions del Museu de les Terres de l’Ebre, Ecomuseu de les Valls d’Àneu, Institut Ramon Muntaner, Vicent Loscos, Xavier Solé, Joan M. Vives Teixidó, Jaume Plans, Josep M. Villena i Associació Drac Verd de Sitges

Assessorament dels continguts l’ha fet Joan Roura.

El recull i coordinació de les fotografies l’ha fet l’Esther Bargalló.

El gran nombre de fotografies són de diversos autors: Anna Alejo, Vicenç Armangué, Esther Bargalló, Joan Louis Barthe, Josep Blanch, María del Agua Cortés, Roger Costa, Associació Drac Verd de Sitges, Mateu Esquerda, Agustí Esteve, Fermín Fernández, Marc Garriga, Joan Gart, Oriol Granyer, Vicent Loscos, Cèlia Mallafrè, Josep Mora, Dolors Moreno, Jaume Morera, Ferran Obiols, Jaume Plans, Josep Preixens, Xavier Rebés, Fernando Revillas, Joan Roura, Jordi Joan Saiz, Marià Sala, Antoni Salvador, Ester Sánchez, Jordi Sanz, Oriol Saula, Andreu Serés, Cristina Simó, F. Xavier Solé, Joan Soler, Mario Urrea, Josep M. Villena, Joan M. Vives Teixidó

Aquesta exposició ja té confirmades 4 localitats pel 2020: Castellar del Vallès, Amposta, Manresa i El Vendrell. I, pràcticament, ja estan concertades les del 2021.