165 – Grup Pedra Seca de Sant Vicenç de Calder

El nostre grup es va formar l’any 2020 amb quatre voluntaris que vàrem decidir fer quelcom pel patrimoni de la pedra seca al nostre municipi. Amb tot, aquestes persones havien fet algunes actuacions de manera individual des de feia anys. A finals del 2023 es decideix que sigui un grup legalment constituït.

Treballem dins del municipi del Vendrell. És un dels termes municipals amb més quantitat de patrimoni d’aquest tipus del Beix Penedès, bàsicament en la seva zona més muntanyosa i que correspon a l’antic terme municipal de Sant Vicenç de Calders (agregat al del Vendrell el 1946).

De manera resumida, les tasques desenvolupades fins ara pel grup, ha  estat:

Exposicions fotogràfiques

Neteja de vegetació d’alguns elements de pedra seca.

Obertura i senyalització de 3 rutes (amb projecte de 3 més de carta al futur).

Rutes guiades.

Participació amb tallers i sortides a les Setmanes de la Pedra Seca des del 2021.

Restauració de diversos elements: barraques, marges, arneres, …

Elaboració d’un dossier didàctic per a sortides amb alumnes. En aquests moments estem col·laborant amb un Institut Escola del Vendrell en un projecte que fan sobre la Pedra Seca.

Cerca de documentació sobre els elements de Pedra Seca del municipi, dels seus margeners i d’altres elements de l’arquitectura tradicional.

A hores d’ara, estem acabant d’elaborar un programa d’activitats amb el grup d’art Polièdrics que té com a base la Pedra Seca i que es desenvoluparà amb diferents activitats des del març al juny del 2024 al Museu Deu del Vendrell.

Elaboració d’un informe tècnic per declarar BCIL algunes barraques del municipi.  Estem ja a la fase final, i esperem que el proper mes el puguem presentar a l’Ajuntament. D’acord amb aquest, seria un primer pas per anar fent-ho amb els elements més característics i singulars.

.

.

.

.

.

.

.