161 – Divendres 25 de novembre, a Cervelló, lliurament del Premi Pedra Seca 2022 al Grup Drac Verd de Sitges / Wikipedra

Aprofitant la inauguració de l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”, divendres 25 de novembre a les 7 de la tarda, es farà el lliurament del Premi Pedra Seca 2022.

El 2020 l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT) va instaurar lliurar anualment un “Premi Pedra Seca” com a reconeixement de la feina col·lectiva o individual d’entitats o persones que hagin treballat continuadament pel coneixement i la difusió de les construccions de pedra seca.

El 2020 va correspondre a la Revista Pedra Seca pels seus 20 anys de la seva existència. El lliurament havia de ser el 28 de novembre de 2020 a Bonastre, aprofitant que hi havia l’exposició “Tota pedra fa paret. La Pedra seca a Catalunya”, però el Covid va impedir-ho. Finalment fou el 3 de setembre de 2021, també aprofitant que s’inaugurava l’exposició a Sitges.

El 2021 es va concedir a la Fundació el Solà de La Fatarella també pels seus 20 anys de treball. El lliurament fou el 26 de novembre a Vilafranca del Penedès, també coincidint amb l’exposició.

Aquest 2022 serà pel Grup Drac Verd de Sitges, pels seus 25 anys d’actuació arreu de Catalunya, i la seva rellevant aportació de l’aplicació Wikipedra, que ja té 11 anys d’existència.

Aquest premi es lliura finals de novembre, més o menys per les dates en que fou el reconeixement de la UNESCO i coincidint amb la “Setmana de la pedra seca”.  

El Premi, en aquestes dues darrers edicions, consisteix és una peça de ceràmica que representa una paret de pedra seca. L’autora és Roser Tomàs Llambrich, una ceramista de Sant Jaume d’Enveja alumne de a l´Escola d’´Arts i Oficis Josep Casadó de Móra la Nova.

Addenda

Josep Pascual Camps membre fundador del grup “Drac Verd” de Sitges va morir el dimecres 1 de juliol de 2020. Com a arquitecte tècnic tenia facilitat per fer els croquis, d’alçat i de planta, de les barraques de pedra seca que el grup “Drac Verd” anava catalogant per tot el territori de Catalunya. Després, ja a casa, ho passava a net.

El dissabte 27 de juny encara va dibuixar el darrer croquis, el número 7.419, que correspon a la barraca de Castellet i la Gornal codi Wikipedra 21.962

.