149 – Inauguració a Ginestar de l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”

El dissabte 10 de setembre del 2022, a l’Església Vella de Ginestar (Ribera d’Ebre) es va inaugurar l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”, una mostra itinerant de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya i de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT). 

L’exposició està situada a l’Església Vella de Ginestar, un edifici inicialment romànic, ampliat en el gòtic i culminat en el període neoclàssic. Ha estat restaurat en els darrers anys i es un magnífic espai per fer exposicions i actes culturals.  

Hi va assistir Victòria Almuni, delegada de Cultura de la Generalitat a les Terres de l’Ebre. Es d’agrair la seva sovint presència a les inauguracions de la seva zona. En el seu parlament va reivindicar la recuperació del patrimoni local i de la conservació de les paraules i expressions pròpies.

També varen parlar l’alcaldessa de Ginestar, Conxita Pujol, i el regidor de cultura i dinamitzador d’esdeveniments culturals, Francesc Sabater. Aquest va agrair que la Generalitat possibiliti la presència d’exposicions, a cost zero, a municipis d’escassa població i recursos limitats. 

Martí Rom, president de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT) va remarcar la col·laboració amb la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural i que l’exposició va tan a grans ciutats com a micropobles. També que aquesta és l’exhibició número 33 de les 51 previstes fins a finals de 2023.   

Al acabar la inauguració, Martí Rom va fer una visita guiada, seguint els vint plafons explicatius, sobre les característiques de les construccions de pedra seca a Catalunya.

Aquesta exposició es podrà veure fins el 9 d’octubre de 2022. Consultar horaris a l’Ajuntament (977 409 389). Coincidirà amb la “Fira del Raure” (25 de setembre).

La “Fira del Raure” de Ginestar es tracta d’una fira de productes i oficis d’arrel tradicional de Ginestar, de la comarca i de les Terres de l’Ebre, on es poden trobar demostracions d’oficis antics i productes tradicionals i artesanals, així com animació al carrer.

.