138 – Wikipedra guanya l’European Heritage Award / Europa Nostra Award 2022

Els premis europeus més importants del patrimoni homenatgen 30 projectes exemplars de 18 països

La Comissió Europea i Europa Nostra acaben d’anunciar els guanyadors de l’any 2022 dels Premis Europeus de Patrimoni/ Premis Europa Nostra, finançats pel programa Europa Creativa de la UE. Aquest any, en el qual se celebra el vintè aniversari dels premis més prestigiosos d’Europa en l’àmbit del patrimoni, s’han premiat 30 projectes patrimonials destacats de 18 països europeus en cinc categories.

Entre aquests projectes premiats hi ha la Wikipedra, coordinada per l’Observatori del Paisatge, en la categoria de Participació i sensibilització ciutadana.

El jurat dels premis ha destacat que “Wikipedra és un exemple de bones pràctiques per al compromís dels ciutadans en la conservació del patrimoni material, juntament amb el patrimoni immaterial al qual està connectat. Un nombre impressionant de participants estan implicats en la construcció de l’inventari de construccions de pedra seca, demostrant l’èxit dels socis del projecte en l’explotació de la ciència ciutadana per desenvolupar una base de dades de coneixement que podria salvar el patrimoni de la pedra seca de l’oblit”.

L’Observatori del Paisatge considera que el Premi Europa Nostra reconeix i prestigia la tasca ingent d’entitats i voluntaris d’arreu tel territori i als experts en pedra seca que fan possible la Wikipedra.

Els guanyadors seran guardonats el 26 de setembre a Praga en la Cerimònia dels Premis Europeus de Patrimoni, que se celebrarà a l’Òpera Estatal recentment restaurada i serà coorganitzada per la comissària europea d’Innovació, Investigació, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel i el president executiu d’Europa Nostra, Prof. Dr. Hermann Parzinger.

Després de l’anunci dels guanyadors de 2022, la comissària europea Mariya Gabriel ha declarat: “Felicito sincerament a tots els guanyadors dels Premis Europeus de Patrimoni / Premis Europa Nostra d’aquest any per la qualitat excepcional del seu treball i l’obertura a la innovació. L’any 2022 és un any especial ja que estem celebrant el vintè aniversari del Premi de la UE per al Patrimoni Cultural, que s’ha convertit en el premi més destacat per a la comunitat europea del patrimoni. Moltes de les iniciatives premiades demostren l’enorme interès i compromís dels joves pel nostre patrimoni, la nostra història i la nostra identitat cultural, que és especialment rellevant en aquest Any Europeu de la Joventut. Un pensament especial pels guardonats ucranians. Europa Creativa, que cofinança els premis, defensa la promoció de la cultura i la creativitat en la construcció de societats inclusives i cohesionades basades en els nostres valors europeus fonamentals.”

El president executiu d’Europa Nostra, Prof. Dr. Hermann Parzinger, ha dit: “Els guanyadors dels premis d’aquest any són exemples poderosos de com el nostre patrimoni ens reconnecta amb la natura, ajuda a crear un sentit de pertinença, i és un component integral en el desenvolupament d’una economia circular que dona suport a una forma de vida sostenible i inclusiva. Felicito aquests excepcionals guanyadors, tant professionals com aficionats, per la seva imprescindible i encomiable feina”.

Els Premis Europeus de Patrimoni / Premis Europa Nostra 2022 s’han atorgat a les següents categories: “Conservació i adaptació nous usos”, “Recerca”, “Educació, formació i capacitació”, “Participació i sensibilització ciutadana” i “Campions del patrimoni”.

WIKIPEDRA ho ha estat en la de “Participació i sensibilització ciutadana“.

Els guanyadors dels premis han estat decidits per un jurat format per experts en patrimoni de tot Europa, després de l’avaluació de comitès de selecció independents de les candidatures presentades per organitzacions i particulars de 36 països europeus.

Sobre els Premis Europeus de Patrimoni / Premis Europa Nostra

Els Premis Europeus de Patrimoni / Premis Europa Nostra van ser creats per la Comissió Europea el 2002 i han estat gestionats des de llavors per Europa Nostra. Aquests premis compten amb el suport del programa Europa Creativa de la Unió Europea. Durant 20 anys, els premis han destacat i difós l’excel·lència patrimonial i les millors pràctiques, han fomentat l’intercanvi transfronterer de coneixements i han connectat les parts interessades del patrimoni en xarxes més àmplies.

Europa Nostra és la veu europea de la societat civil compromesa amb la salvaguarda i la promoció del patrimoni cultural i natural. Una federació paneuropea d’ONG del patrimoni, recolzada per una àmplia xarxa d’organismes públics, empreses privades i particulars, que inclou més de 40 països. Fundada el 1963, avui és reconeguda com la xarxa de patrimoni més gran i representativa d’Europa mantenint estretes relacions amb la Unió Europea, el Consell d’Europa, la UNESCO i altres organismes internacionals.

WIKIPEDRA

El web Wikipedra (wikipedra.catpaisatge.net) permet als usuaris inventariar i consultar el patrimoni de pedra seca de Catalunya. Va ser desenvolupat per l’Observatori del Paisatge de Catalunya en col·laboració amb l’Associació Drac Verd de Sitges. El projecte es va iniciar l’any 2011 com a resposta a la pèrdua d’aquest patrimoni, principalment per l’abandonament progressiu de l’activitat agrícola i ramadera. Gràcies a la implicació d’ADRINOC (Associació per al Desenvolupament Rural Integral de la Zona Nord-Est de Catalunya), a través del projecte de cooperació Col·labora X Paisatge, l’any 2017 es va posar en marxa una aplicació mòbil anomenada “Pedra Seca” que facilita la introducció i consulta de dades.

El Grup barracaire El Drac Verd de Sitges existeix des del la tardor de 1998. Inicialment hi formaven part en Josep Pascual, l’Andreu Camps i Ramon Artigas. Més tar, el 2002, s’hi va afegir en Joan Trius. Des d’aleshores, els dissabtes al matí s’han dedicat a la recerca i catalogació de barraques i d’altres construccions de pedra seca per gairebé tot Catalunya. Josep Pascual va morir l’1 de juliol de 2020 (vegeu les notícies 30 i 62). Actualment Robert Rovira, de l’Arbós, s’ha incorporat a aquest equip barracaire.

La Wikipedra és una base de dades col·laborativa que es construeix únicament a partir de les contribucions dels ciutadans. El patrimoni de la pedra seca, com barraques o cabanes, forns de calç i rajoles, construccions per a l’emmagatzematge d’aigua, murs i altres estructures, són  inventariats mitjançant mapes, fotografies i fitxes que conformen una base de dades col·laborativa. A més de donar la ubicació de les construccions, la base de dades descriu el seu estat de conservació, tipologia i característiques arquitectòniques.

Durant els primers deu anys transcorreguts des de la posada en marxa del projecte, hi han participat més de 514 col·laboradors i s’han inventariat 30.928 construccions de pedra seca.

Els experts revisen cada entrada per validar la informació, i després s’inclou formalment a l’inventari. Es tracta, doncs, d’un magnífic exemple de gestió col·laborativa del paisatge i del patrimoni com a bé comú. L’inventari promou el coneixement de l’arquitectura tradicional de pedra seca com a element dominant i distintiu del paisatge rural de Catalunya i d’altres zones incloses a la conca mediterrània. També és un recurs valuós per als professionals de l’educació, els gestors del patrimoni cultural, els urbanistes i el sector turístic. L’inventari pot ajudar a afavorir l’interès cultural d’aquests indrets patrimonials, i pot promoure la seva protecció a nivell local.

L’abast territorial del projecte ha anat creixent al llarg dels anys fins a incloure més regions transfrontereres amb Catalunya, com a França. És l’única eina participativa d’inventari del patrimoni transfronterer d’Europa i es pot aplicar fàcilment a altres zones d’Europa, on també hi ha una presència important d’estructures de pedra seca i interès per preservar-les.

(Notícia publicada pel “Observatori del Paisatge” el 30 de juny de 2022)

.

Vídeo resum que han preparat des d’EuropaNostra sobre Wikipedra:

.