105 – Les barraques de Mont-roig del Camp al programa “Paisatges encreuats” d’Olot TV

El dissabte 18 de juny de 2022 Olot Televisió SL (La Televisió de la Garrotxa) va emetre per primer cop el programa sobre “la Plana de l’Hospitalet de l’Infant” (Baix Camp) de “Paisatges encreuats”, que s’enregistrà a Mont-roig el 25 de febrer d’enguany.

Aquest programa dedicat a “la Plana de l’Hospitalet de l’Infant” incorporava la descripció de la part oriental del terme de Mont-roig del Camp, tota aquella plana que s’allarga fins el terme de Vandellós / l’Hospitalet de l’Infant. És en aquest indret on hi ha la majoria de barraques de pedra seca de Mont-roig, algunes de les més singulars de Catalunya.

Per tractar el tema de les barraques de pedra seca de Mont-roig, van entrevistar l’Esther Bargalló, vicepresidenta de l’APSAT (Associació per la Pedra Seca i Arquitectura Tradicional) i membre del “Grup barracaire” de Mont-roig.

El “Grup barracaire” de Mont-roig existeix des del 2004. Entre d’altres, ha catalogat 147 barraques del terme, creat un itinerari d’onze de les més rellevants barraques, publicat el llibre “Barraques de pedra seca a Mont-roig del Camp” d’Esther Bargalló i Martí Rom (Editorial Cossetània, 2007), produït el documental “Barraques de pedra seca (a Mont-roig del Camp) (2006), 30 min, de Martí Rom, va aconseguir que l’Ajuntament les declarés BCIL (Bé Cultural d’Interès Local) el 2008 i que la Generalitat reconegués a cinc barraques de pedra seca de Mont-roig com BCIN (Bé Cultural d’Interès Nacional) en la categoria de Zona d’interès etnològic (2016).

Aquest programa “Paisatges encreuats” es pot veure a “TV Olot a la carta”:

https://olottv.alacarta.cat/paisatges-encreuats/capitol/plana-de-l-hospitalet-de-l-infant

El fragment dedicat a les barraques de pedra seca és del minut 14,40 al 18,12.

L’entrevista amb l’Esther Bargalló està feta a la “Barraca del Jaume de la Cota”  (wikipedra: 2248). També surten imatges de la “Barraca de les atzavares” (wikipedra: 2249). Ambdues declarades BCIN. Són espectaculars les imatges aèries fetes amb un dron.

El programa “Paisatges encreuats” té el suport tècnic de l’Observatori del Paisatge de Catalunya.

.