124 – El Vendrell: Barraca de pedra seca enderrocada (Wikipedra: 3650)

Acabem de tenir coneixement  de l’enderroc, creiem expressament intencionat, de la barraca de pedra seca situada a les Clotes, a uns 100 m del Kàrting Coma-ruga, del municipi del Vendrell. A més a més, pel que ara es veu, no hi ha cap moviment específic de terres i/o parcel·lacions.

Una barraca de planta quadrada, amb portal de llinda plana i coberta de falsa cúpula, que feia exteriorment 4,00×3,80 metres i es trobava adossada a un mur de 1,10 metres d’alçada, que delimita un terreny plantat d’oliveres. Està catalogada a la web Wikipedra des del 19/4/2008 amb el codi 3650 i les coordenades de la seva posició són x376457/y4560972 (sistema de referència ETRS89).

Es una autentica pena i causa tristor que hi hagi tant poca sensibilitat en conservar i protegir les construccions de pedra seca i que les autoritats locals ho permetin.

El Vendrell té un important i ric patrimoni de pedra seca, amb entitats locals que es preocupen de conservar i promoure el seu coneixement, muntant rutes o exposicions com:

La Ruta de pedra seca preparada per l’Associació de Veïns de Sant Vicenç de Calders.

L’Exposició “L’art de la pedra seca al Vendrell. Pedres que parlen”, en motiu que el Vendrell va d’ésser escollit com a Capital de la Cultura Catalana 2020.

També recordar que el novembre de 2018, la UNESCO va declarar “L’Art de la Pedra Seca Patrimoni immaterial de la Humanitat”.

Esperem que no s’enderroquin ni destrossin més construccions de pedra seca i que l’Ajuntament del Vendrell es decideixi fermament a protegir aquest patrimoni irrepetible declarant-les “Bé Cultural d’Interès Local” (BCIL), producte de la transformació paisatgística més important que es va produir a Catalunya, fa aproximadament 200 anys.

Informa: Drac Verd de Sitges.

.