122 – Tercera edició del Camp de Treball Internacional de Joventut a Subirats

El cartell de convocatòria del camp del 2022, deia: “Beyond the vineyard; the Dry Stone heritage” (Més enllà de la vinya; el llegat de la Pedra Seca), i les dates de la seva realització entre el 17 i el 31 de juliol.

Era la tercera edició del camp organitzat per la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, l’entitat de lleure Fundesplai i l’Ajuntament de Subirats, amb la feina de camp coordinada pel Centre d’Estudis de Subirats. En aquesta ocasió van arribar 13 participants, amb majoria de noies, dels quals 11 venien de països tant diversos com França, Itàlia, Alemanya, Dinamarca, Mèxic, Turquia i Armènia. Completaven el grup 2 catalans.

L’atenció en l’àmbit del lleure va estar a càrrec de 3 monitors de Fundesplai.

Per la feina de camp, van estar tutelats pels membres del Centre d’Estudis de Subirats amb experiència en el món de la pedra seca Josep Rovira (Can Sala) i Jaume Ros, Dani Ferret, Joan Esteve i Jaume Rovira (Ordal).

Com en tots els camps de treball de caràcter internacional, es va fer servir en tot moment l’idioma anglès com a vehicular.

El primer dia se’ls hi va fer un acte de benvinguda al Subijove d’Ordal. El Regidor de Cultura, Francesc Perea, els hi va dirigir unes paraules de benvinguda. A continuació, en Jaume Rovira els hi va proporcionar a través de fotos i vídeo les primeres nocions del món de la pedra en sec, que venien a conèixer i treballar.

Van estar allotjats a l’Escola Montcau d’Ordal i alimentats per un servei de càtering.

En aquesta ocasió, l’activitat de camp va quedar limitada per les restriccions de les autoritats de la Generalitat degudes a les condicions climàtiques amb avisos per molt altes temperatures i risc d’incendi de nivell Alfa 3. Tot i les circumstancies, als marges davant la N-340 a El Pago es va fer una important retallada d’heura sobre les parets de pedra i es va restaurar un tram esllavissat de 4m d’ample per 2,5 d’alt. També a El Pago, es va actuar sobre un doble forn de calç amb les cavitats plenes de runa de construcció i brossa abocades. Es va desbrossar de vegetació baixa i arbres tot l’entorn i es van buidar parcialment les 2 cavitats de tones de materials. Tanmateix es va treballar sobre l’antic camí entre Can Rossell i Savall, reconstruint un tram de marge de pedra esllavissat, desbrossant un tram de camí empedrat i netejant les roderes dels carros sobre el rocallís per fer-les ben visibles.

Per relaxar-los de la dura feina de camp, en Joan Esteve va ensenyar als participants la seva col·lecció de fòssils i en Josep Rovira els hi va fer una classe de radioestèsia. A Can Sala, en Jaume Rovira els va guiar per la 6ª ruta de la Pedra Seca de Subirats per mostrar el paisatge, el Marges de les Vinyes de Can Sala, les barraques i el monument de Land Art de Victor Mata, en homenatge als Marges de Pedra Seca.

Es de ressaltar el bon ambient de companyonia que s’ha respirat entre la joventut participant i els monitors voluntaris subiratencs.

.