119 – Jornada “El Pont de Vilomara i Rocafort: terra de pedra seca”

El dissabte, 12 de novembre, al Casal de Rocafort es va fer una jornada sobre la pedra seca que va ser també un reconeixement a la tasca del grup barracaire Drac Verd de Sitges.

La jornada va començar amb les paraules de benvinguda de l’alcalde del Pont de Vilomara i Rocafort, Enric Campàs. A continuació hi va haver un col·loqui, moderat per Jordi Griera-Cors, en el qual van participar Mireia Vila, Jaume Plans i Joan M. Vives (membre de la junta de l’APSAT). En aquest col·loqui es van plantejar un seguit de temes relacionats amb la pedra seca: el seu origen, els constructors i les tècniques emprades.

Després d’una pausa, Pere Trapé, va fer un repàs a les construccions de pedra seca del Pont de Vilomara i Rocafort. No hem d’oblidar que, fins al moment, en el terme municipal s’han catalogat més de 1.100 barraques, una densitat de construccions que, segurament, és de les més altes de Catalunya.

Seguidament, Enric Campàs, va tornar a prendre la paraula per presentar l’acte de reconeixement al grup barracaire Drac Verd de Sitges. L’acte de reconeixement el va presentar en Francesc Guardiola, membre del Club Barracaire de Rocafort, el qual va explicar la trajectòria del Drac Verd de Sitges, des de les sortides que feien inicialment per esmorzar, passant per la decisió de catalogar les barraques que trobaven i l’inici de Wikipedra que va començar amb les més de 4.000 barraques que ja tenien catalogades. A l’acte de reconeixement s’hi van sumar, en forma de vídeo, diverses persones que han tingut contacte amb el Drac Verd: Joan Nogué, antic director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya; Pere Sala, director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya; Jordi Grau, tècnic de l’Observatori del Paisatge de Catalunya; J.M Martí Rom, president de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional; Jean Louis Barthe, validador a Wikipedra de les construccions de la Catalunya Nord; i Anton Salvador, en representació dels col·laboradors de Wikipedra.

Seguidament es va fer el lliurament d’un gravat als membres del Drac Verd, Ramon Artigas, Joan Trius i Robert Rovira; l’Andreu Camps no va poder assistir, per una indisposició i en nom de Josep Pascual, mort el 2020, ho va recollir el seu fill. El gravat és obra de Neus Suàrez (https://www.neussuarez.art/), artista manresana que resideix a Rocafort. El gravat és de talla dolça realitzada en dues planxes utilitzant les tècniques d’aiguafort, d’aigua tinta al sucre i collage de paper japó; es va estampar a l’obrador de Joan Roma i Takeshi Motomiya. Aquest gravat va ser ofert als membres del Drac Verd pel Club Barracaire de Rocafort, l’Associació Rocafort: patrimoni i documentació i l’Ajuntament del Pont de Vilomara i Rocafort en reconeixement a la tasca realitzada, de manera rigorosa i constant des de fa 25 anys, en el camp de la valoració, conservació i  catalogació de les construccions en pedra seca del nostre país.

La cloenda de la jornada, on van assistir més de 60 persones, la va fer Valentí Junyent, diputat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona.

.