113 – Inauguració a Tivenys de l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”

El dilluns 7 de març del 2022, a l’Ajuntament de Tivenys, va tenir lloc la inauguració de l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”, una mostra itinerant de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya i de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT).  La mostra es complementarà amb diverses activitats i visites per l’alumnat, entre altres activitats.

L’exposició serà visitable en horari d’atenció al públic de l’Ajuntament de Tivenys fins al dia 27 de març.  

Eladi Galbe, va inaugurar l’exposició posant en context la importància de la pedra seca a la localitat on hi són presents una gran quantitat de construccions la qual cosa pot esdevenir una font potencial en l’àmbit cultural, social i econòmic. Seguidament, la directora dels serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre, Victòria Almuni, va esmentar que les construccions de pedra en sec formen part de la història i del paisatge de les Terres de l’Ebre i cal preservar la tècnica, les construccions i la gran diversitat de mots específics que hi estan vinculats.

A continuació la directora de la Fundació el Solà i com a representació de l’APSAT, Cèlia Mallafrè, va remarcar la importància de la declaració de l’art de la pedra en sec Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO com una eina de reconeixement, protecció i divulgació tant de la tècnica com de les construccions de pedra en sec.

La directora de l’Institut Ramon Muntaner, Maria Carme Jiménez, va posar en valor la implicació de les diverses entitats i associacions que van contribuir en el desenvolupament de l’exposició. Un dels membres de l’entitat de Territori Inhòspit, Cisco Besalduc, va explicar la gran quantitat de construccions localitzades al terme de Tivenys.

Tot seguit, Cèlia Mallafrè, van fer un recorregut per als panells de l’exposició explicant la diversitat i algunes de les característiques de les construccions.

.