112 – Glossari Pedra Seca (Observatori del paisatge)

Des del 2016, el dossier digital dels paisatges de la pedra seca, impulsat per l’Observatori del Paisatge de Catalunya, inclou un glossari digital. Es tracta d’un recull de més de 700 mots relacionats amb el món de la pedra seca dels territoris de parla catalana. Els  mots van des de tècniques constructives (rastrell), eines (estiràs), accions relacionades amb la pedra seca (reblir) o maneres d’anomenar els artesans de la paret seca (paretsecaire). La tasca la van realitzar filòlegs a partir dels treballs que es van presentar en la VII Trobada d’Estudi per a la Preservació de la Pedra Seca als Països Catalans celebrada a les Preses l’any 2013.

Aquest web, que té el suport de l’Associació per la pedra seca i l’arquitectura tradicional (APSAT), pretén abordar un dels molts valors intangibles que s’associen al patrimoni de la pedra seca.  La gran diversitat de tipologies constructives, les eines, els tipus de pedra utilitzada i la tècnica constructiva de la pedra seca han acabat creant un ric vocabulari específic del món de la pedra seca i que, sovint, només és present en la memòria oral dels experts i professionals que coneixen aquest patrimoni.

Per una banda, aquesta eina permet consultar el significat o significats de les paraules que formen part del recull i també la relació que sovint hi ha entre elles i, per l’altra, també permet que els usuaris facin les seves aportacions a través d’un formulari on es poden fer comentaris o proposar nous mots o locucions.

Enllaç al glossari de pedra seca:

http://www.catpaisatge.net/dossiers/pedra_seca/cat/glossari.php

.