103 – Premi “Pedra Seca”. Una figura de Roser Tomàs Llambrich

L’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT) va lliurar, a la inauguració de l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya” a Vilafranca del Penedès, el divendres 26 de novembre, el Premi Pedra Seca 2021 a la Fundació el solà de La Fatarella.

“És un trofeu composat per una peça ceràmica de forma circular, una peanya de fusta de faig i una placa amb la inscripció de l’entitat premiada.

L´obra reflecteix un fragment d’una paret de pedra seca. L´escultura està feta amb fang refractari. He treballat la tècnica del pessic. Consisteix en ajuntar trossos de fang per a crear una peça amb una estructura sòlida i contundent. S´ha esmaltat i cuit a 1240º.

La composició del trofeu és amb la peça alçada perquè visualment volia jugar amb la forma circular que tenen la part superior de les barraques de pedra seca” (Roser Tomàs Llambrich).

ROSER TOMÀS LLAMBRICH

És una jove ceramista de Sant Jaume d´Enveja. Des de els 15 anys que es dedica al món de la ceràmica. Es va formar a l´escola de Belles Arts i Manualitats Trazos de Barcelona. Va aprendre cursos de torn a l´Escola de Ceràmica de la Bisbal de l´Empordà i al costat de la seva mare, Pepita Llambrich, també professora de ceràmica.

Al seu taller es dedica a fer cursos i encàrrecs personalitzats.

L´any 2018 decideix matricular-se a l´Escola d´Arts i Oficis Josep Casadó de Móra la Nova per fer un cicle formatiu de grau superior de ceràmica artística aprenent noves tècniques i coneixements.

L’ESCOLA D´ARTS I OFICIS JOSEP CASADÓ DE MÓRA LA NOVA

L’any 1973 gràcies a l’esforç i perseverança d’un grup de gent afeccionada a l’art, entre el que es trobava el Sr. Josep Casadó  (fundador i director honorífic, que des de fa dos anys dóna nom al nostre centre) es feia realitat, encara que de manera molt precària, la llavor de la que seria l’Escola municipal d’Arts i Oficis. Des de aleshores va anar creixent, i a partir de l’any 2000 es convertiria en l’actual Escola municipal d’arts plàstiques i disseny de Móra la Nova, i juntament amb l’Escola municipal d’Amposta i l’ Escola d’art de Tortosa ofereix la formació oficial artística de les Terres de l’Ebre en diferents disciplines atorgades pel Departament d’Educació, esmaltatge sobre metall i ceràmica artística de grau mitjà i de grau superior. Cal destacar que som l’únic centre a Catalunya on realitzar els estudis de grau mitjà d’esmaltatge sobre metall.

També són remarcables les altres dues seccions del nostre centre. D’una banda els tallers lliures de dibuix, pintura, escultura, esmalts, ceràmica i decoració-chic per adults, als quals es pot accedir sense cap requisit d’accés, i d’altra, els mateixos tallers per a júniors i nens que tot i no tenir la mateixa quantitat d’hores donen uns resultats molt interessants per la implantació des del curs passat del que anomenem “Classes experimentals”, classes que tenen com objectiu apartar l’alumne de les maneres habituals d’aprendre i dinamitzar el grup  aprenent tècniques sorprenents.

El radi de procedència de l’alumnat és cada cop més ampli, venen a estudiar des de diferents poblacions de les tres comarques veïnes, País Valencià i altres comarques de Catalunya. Formem una comunitat educativa de més de 100 persones que treballa per a la difusió i aprenentatge de l’art i al mateix temps exerceix una important labor social integradora per les diferents característiques d’edats i estrats socials que s’apleguen a les aules.

Tot el curs acadèmic i sovint els mesos d’estiu, son plens d’activitats relacionades amb els nostres ensenyaments. Aquestes tenen diversos objectius: dinamitzar i connectar l’alumnat dels diferents tallers, fer visible i difondre la nostra tasca fora del centre, completar la formació del centre, i portar i fer participar de l’art i la cultura artística a col·lectius aliens a l’escola. Portem l’escola més enllà dels nostres murs, de vegades per tractar-se en certs casos d’activitats obertes a tothom, o pel tipus d’activitat que suposa la realització de encàrrecs i projectes d’intervenció en obra pública que beneficien població i comarca.

Les activitats programades cada nou curs van augmentant i diversificant-se al passar dels anys, la nostra oferta educativa està en constant evolució i la millor notícia d’aquest augment d’activitat va ser l’adjudicació d’un nou Batxillerat artístic de tres anys combinat amb el cicle formatiu de Decoració ceràmica que realitzarem conjuntament amb l’IES de Móra d’Ebre.

Portem 48 anys acceptant nous reptes per a cobrir les necessitats d’aprenentatge d’un sector cada cop més professionalitzat. Pensem que en gran mesura tant el suport del l’Ajuntament de Móra la Nova com el de la Diputació de Tarragona són fonamentals per esdevenir un centre de referència per a totes les persones interessades en la formació artística i beneficiar els habitants dels nostres pobles i comarques.

(Escola Municipal d´Arts Plàstiques i Disseny Josep Casadó de Móra la Nova)

.