05- Assemblea de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT) 2019

El dissabte 18 de maig, al Centre cívic Mercadal-Barri Vell, es va celebrar l’assemblea de l’APSAT. La nova junta, que va assumir els càrrecs a l’assemblea de Cervera del 24 de novembre de 2018, va enumerar els projectes en curs.

Els tres primers són fruit de la col·laboració amb la Direcció general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural i conseqüència de la declaració de “l’Art de la pedra seca: coneixements i tècniques” Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO (28 de novembre de 2018).

Es farà un acte institucional d’homenatge a la pedra seca, el 8 de juny a les 11 h. del matí,  a la finca l’Obaga de l‘Agneta, al barri dels Comtals de Manresa. S’homenatjarà a aquelles persones que van publicar llibres sobre la pedra seca abans del 2005: Ramon Artigas Ibañez, August Bernat Constantí, Josep Gironès Descarrega, Fèlix Martín Vilaseca, Jaume Plans Maestra, Xavier Rebés d’Areny-Plandolit i Josep M. Soler Bonet.

La Mostra de Cinema Etnogràfic, que organitza l’OPEI (Observatori Patrimoni Etnològic Immaterial de Catalunya), aquest any estarà dedicada a la pedra seca. S’ha lliurat una relació de 8 documentals. La inauguració es farà a la Filmoteca de Catalunya el dimarts 18 de juny a les 18,30 h. S’hi projectaran: “Barraques de pedra seca (a Mont-roig del Camp)” (2006) de Martí Rom (30 min) i “Picant Pedra” (2018) d’Antoni Martí (33 min).

Exposició sobre la pedra seca. Comissariat: August Bernat, Esther Bargalló, Roger Costa i Martí Rom; textos: August Bernat. S’inaugurarà al novembre de 2019 (encara sense data) a La Farinera de Cervera. Posteriorment serà itinerant per diverses entitats de l’APSAT i de l’OPEI.

Els 18, 19 i 20 d’octubre es farà la “ X Trobada Pedra Seca” a El Pinós (Alacant). Podeu trobar informació a: https://trobadapedraseca.es/. Cal recordar que l’admissió de comunicacions acaba el 30 de juny.

A final del 2018 les entitats adherides a l’APSAT eren: 22, més els 3 grups “d’arquitectura tradicional” (AADIPA,ARPARQ i GRETA) i una persona a títol individual. A la data de l’assemblea són: 31 entitats, els 3 grups “d’arquitectura tradicional” i 7 persones. Això cosa dóna 41, 15 més que el 2018. A l’arxiu annexat hi ha l’acta i a intervenció del membre de la junta Josep Fortià sobre Arquitectura Tradicional.

A l’arxiu annexat hi ha l’acta i a intervenció del membre de la junta Josep Fortià sobre Arquitectura Tradicional.