Inauguració a Vilafranca del Penedès de l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”

El divendres 26 de novembre de 2021, a la capella del Vinseum de Vilafranca del Penedès, es va inaugurar l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca Catalunya”, una mostra itinerant de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya i de l’APSAT (Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional”.

Aquesta exposició estarà fins el diumenge 9 de gener de 2022.

Van intervenir a la inauguració: Joan Tarrada Gol (president del Vinseum), Dolors García Martínez (presidenta de l’Institut d’Estudis Penedesencs), Ricard Rafecas Ruiz (Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca) i Martí Rom (president de l’APSAT).

A més de la pròpia exposició s’hi projectava un vídeo sobre una restauració d’una barraca. Un treball fet pel Centre Excursionista del Penedès el 2020. Podeu accedirà a YouTube:

Hi eren presents, entre d’altres, membres del Centre Excursionista del Penedès i del Centre d’Estudis de Subirats. Ambdós membres de l’APSAT. Per cert, aquesta exposició anirà a Subirats del 28 d’abril a l’11 de juny del 2023.

També cal esmentar que l’Institut d’Estudis Penedesencs, amb la realització de Dolors García, ha fet un vídeo, de 33 minuts, amb els continguts de l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya” i que es pot veure a YouTube:

Cal remarcar que no és exactament un vídeo sobre l’exposició, sinó que parteix dels seus continguts, reflectint tot el que l’exposició recull i en alguns moments ampliar algunes informacions.  

Per finalitzar l’acte de la inauguració, l’APSAT va fer el lliurament del “Premi Pedra Seca” 2021 a la Fundació el solà de la Fatarella, pels seus vint anys de treball en aquest entorn de la pedra seca. Van recollir el Premi la seva directora Cèlia Mallafré i Josep Maria Font el secretari.

El Premi consistia és una peça de ceràmica que representa una paret de pedra seca. L’autora és Roser Tomàs Llambrich, una ceramista de Sant Jaume d’Enveja actualment alumne de a l´Escola d´Arts i Oficis Josep Casadó de Móra la Nova.

(A l’arxiu annexat hi ha el parlament que va fer la Dolors García)

.