102 – Concessió del Premi pedra Seca 2021 a la Fundació el solà de la Fatarella

El 2020 l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT) va instaurar lliurar anualment un “Premi Pedra Seca” com a reconeixement de la feina col·lectiva o individual d’entitats o persones que hagin treballat continuadament pel coneixement i la difusió de les construccions de pedra seca.

El 2020 va correspondre a la Revista Pedra Seca pels seus 20 anys de la seva existència.

Normalment lliurarem aquest Premi a finals de novembre, més o menys per les dates en que del reconeixement de la UNESCO a la pedra seca i coincidint amb la “Setmana de la pedra seca”, que organitza “Col·labora x paisatge” (membre de l’APSAT).

Aquest 2021 l’hem fet coincidir amb la inauguració, el divendres 26 de novembre, de l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya” a Vilafranca del Penedès.

El Premi va recaure a la Fundació el solà de La Fatarella. Vegeu:

Van recollir el Premi la seva directora Cèlia Mallafré i Josep Maria Font el secretari.

El Premi consistia és una peça de ceràmica que representa una paret de pedra seca. L’autora és Roser Tomàs Llambrich, una ceramista de Sant Jaume d’Enveja actualment alumne de a l´Escola d´Arts i Oficis Josep Casadó de Móra la Nova.

RESUM DEL AGRAÏMENT DE LA FUNDACIÓ EL SOLÀ

El patronat de la Fundació el Solà agraeix el premi a la Junta de l’Associació de la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional.

La trajectòria de la Fundació, amb més de vint anys treballant entorn la tècnica i les construccions de pedra en sec ha establert vincles des de persones i entitats vinculades a l’entorn pròxim de la Fatarella fins en l’àmbit internacional. Des del 2001 fins a l’actualitat més de 400 persones han participat dels cursos de formació de Terra i Pedra organitzats anualment on es desenvolupen juntament amb la Fundació Universitat Rovira i Virgili.

La Fundació ha participat i presentat comunicacions a trobades i congressos nacionals i internacionals. Per aquests motius, la Fundació el Solà dedica aquest premi a totes les entitats de la pedra seca, als grups que treballen en el camp de l’arquitectura i les tècniques de la construcció tradicional, a totes les persones que formen part l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional, als amics i amigues de la Fundació el Solà i a totes les persones de la Fatarella que han ajudat a la Fundació.

.