Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT)

Inicialment la dita “Coordinadora d’Entitats per la Pedra Seca” (CEPS) s’havia constituït “a partir de les propostes presentades a la II Trobada d’estudi per a la preservació del patrimoni en pedra seca als Països Catalans, celebrada a Torroella de Montgrí els dies 23 i 24 d’octubre del 2004, i ratificades amb unanimitat pels participants a la III Trobada celebrada a Barcelona els dies 22 i 23 d’octubre de 2005” (segons deia la proposta inicial consensuada a la reunió de Vallbona de les Monges del 12 de juny de 2010).

Finalment el 20 de juliol de 2011 es va produir la legalització de l’entitat amb el nom de “Associació per la pedra seca”.

El 2015 des de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural se’ns va oferir participar a l’Observatori del Patrimoni Etnològic Immaterial de Catalunya (OPEI) fent un grup de treball conjunt entre el col.lectiu de la pedra seca i altres tres grups especialitzats en el camp de l’arquitectura tradicional.

Grups que treballen en el camp de l’arquitectura i les tècniques de la construcció tradicional:

AADIPA (Agrupació d’Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el patrimoni arquitectònic del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya) (https://www.arquitectes.cat/ca/aadipa)

ARPARQ (Associació de restauradors del patrimoni arquitectònic) (http://arparq.org/ )

GRETA (Grup de Recuperació i Estudi de la Tradició Arquitectònica) (https://www.projectegreta.cat/ca/)

La seva integració fou fàcil perquè a l’article 2 deia que un dels fins era: “fomentar i coordinar les diferents iniciatives que desenvolupen moltes entitats i organismes en la defensa i salvaguarda del patrimoni d’arquitectura popular i molt especialment de les construccions realitzades en pedra seca”.

El 7 de novembre de 2015 naixia la “Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional” (APSAT). Des d’aleshores, l’APSAT forma part de l’OPEI (Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de Catalunya) .

L’associació ha organitzat, cada dos anys, la “Trobada d’Estudis per a la preservació del patrimoni de la pedra seca als Països Catalans”. Des del 2021 és la “Trobada per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional”. S’han fet a: Manresa (2002), Torroella de Montgrí (2004), Barcelona (2005), Sitges (2007), Mallorca (2009), Vilafranca del Maestrat (2011), Les Preses (2013), Calaceit (2015), Pont de Vilomara, Talamanca i Mura (2017), El Pinós / Alacant (2019) i Móra la Nova / Institut Ramon Muntaner (2021)

L’actual seu física de l’APSAT és a l’Ajuntament de Torrebesses (Segrià).

Junta actual de l’APSAT (des del 30-6-2023), 5 anys:

  • President:           J.M. Martí Rom
  • Vicepresidenta:   Esther Bargalló Bargalló
  • Secretari:           Josep Maria Fortià Rius
  • Tresorer:            Robert Rovira Ferré
  • Vocal catalogacions: Ramon Artigas Ibàñez
  • Vocal de comunicació: Joan M. Vives Teixidó
  • Vocal: Antoni Salvador Sedó
  • Vocal: Maite Oliva Alsina

.

.