.
El dissabte 28 de maig s’ha fet la presentació de l’Associació del Gremi de Margers de Catalunya (AGMC). Va començar l’acte a l’Espai Cràter d’Olot. L’alcalde de Les Presses, Pere Vila, va parlar del projecte europeu Erasmus, on hi col·laboren l’Associació del Gremi de Margers de Catalunya (AGMC) i l’associació “Artisans Batisseurs en Pierre Sèche” (ABPS). Es farà un curs formatiu de margers de pedra seca, una formació oficial que permeti transferir coneixements i donar una oportunitat laboral als seus participants. Aquest curs estaria impartit per margers catalans que han aprovat l’exigent curs “Artisans Batisseurs en Pierre Sèche” (ABPS) a Cévennes (França): Roger Solé (2013), Albert Gavaldà i Wallace (desembre 2021). Vegeu:
A continuació, Roger Solé va fer una panoràmica del treball de visualització i organització dels margers a Catalunya. Va recordar quan a l’octubre de 2011, a la VI Trobada de Pedra Seca, a Vilafranca dels Ports (Maestrat), va presentar una comunicació i va conèixer a un component d’una associació andalusa de pedra seca, amb el que van anar el 2012 a Cévennes (França) participant en el projecte europeu Leonardo. El va permetre anar a Anglaterra a conèixer els margers d’allà. El 2013 fou quan va aprovar l’examen del “Artisans Batisseurs en Pierre Sèche” (ABPS) a Cévennes (França). Posteriorment a l’octubre de 2019 i al novembre de 2021, a les Trobades del Pinós, la XI, (Vinalopó mitjà, Alacant) i Móra d’Ebre (Ribera d’Ebre), la XI, va coordinar unes taules rodones sobre l’ofici dels margers.
Continuava explicant Roger Solé que des de fa, més o menys, un parell d’anys, va sorgir la idea d’intentar fer una associació, que permetés, entre d’altres, poder unir-se per fer projectes més grans, de més envergadura. Aquests darrers anys hi ha hagut un gran increment del coneixement de la pedra seca com a patrimoni a conservar i a restaurar. Però el nombre de margers amb la capacitat necessària per treballar a qualsevol tipus de construcció es el mateix que anys enrere. Està molt bé que hi hagi persones qui vulguin aprendre les beceroles d’aquest ofici per després fer algun tipus de construcció al seu hort o terreny, però el realment important és que es puguin formar margers que responguin a les necessitats que sorgeixen en construccions més ambicioses, per exemple d’obra pública. A França cada any superen aquell curs i s’incorporen al món del treball unes 5 ó 6 persones. Tampoc calen més. No s’ha d’arribar a que hi hagi un excés d’oferta de margers que generi atur.
Ara es van fent cursos d’unes 35 o 40 hores que sols donen els coneixements bàsics. El curs que volem per a Les Presses, sota el projecte Erasmus, es de 140 hores més un examen final. Amb això s’obtindria el grau d’obrer, d’ajudant del marger professional. El curs de marger professional seria d’uns 3 ó 4 mesos. Aquests cursos estarien recolzats per l’ “Artisans Batisseurs en Pierre Sèche” (ABPS). Tenen el reconeixement del govern francès.
A Mallorca hi havia temps enrere un Taller de Margers, però va tancar fa uns 15 anys. Des d’aleshores no s’ha format a ningú més. A hores d’ara són uns 35 margers. Ells mateixos fan de filtre aconsellant qui pot i qui no fer una determinada obra. També hi ha el problema que no tenen cap certificat oficial.
A Mollerussa, a l’Institut, des de fa un parell d’anys, també es fa un curs a “Formació professional”, al mòdul de “Construcció”. Vegeu:
El B.O.E. núm. 335 del dijous 24 de desembre de 2020 va publicar el decret del 24 de novembre (1038/2020) on s’estableix la Qualificació professional de la pedra en sec. Són 600 hores. No hi ha examen final, amb la qual cosa no existeix la certesa d’haver adquirit els coneixements necessaris. Vegeu:
A França per treballar en obra pública és obligatori tenir el certificat de l’ABPS, aquí, per ara, suma punts. A França també hi ha una assegurança per 10 anys d’obra nova de pedra seca. Aquest model francès s’està expandint també a Itàlia.
El Roger Solé va acabar explicant que a l’entrada de l’Espai Cràter hi ha un mur de pedra seca que van fa fer amb uns quants companys.
Després va parlar l’arquitecte Oriol Roselló. Va començar remarcant que ara està gairebé prohibit fer extraccions de pedra, la qual cosa genera problemes a margers i rajolers, doncs els hi manca la matèria primera. D’acord que no s’ha de fer una extracció industrial, a gran escala, però si hi hauria d’haver petis “bancs de pedra” a cada “unitat de paisatge”, on poder trobar la pedra autòctona d’aquella contrada. S’ha d’aconseguir aprovar i que sigui reconegut el “codi tècnic” de la pedra seca, com ja existeix a l’àmbit general de l’arquitectura. Sí, aquests darrers anys s’ha avançat molt en el tema de la difusió i la seva conservació, però en endavant s’ha de potenciar crear obra nova. Recordava que quan varen visitar Cévennes (França), octubre de 2019, els van portar a visitar un pont de pedra seca que s’havia fet en una carretera on hi passen camions[1].
Finalment, va intervenir Maite Oliva del projecte “Col·labora x Paisatge”. Va fer esment del llibre “Tècnica de construcció de murs en pedra seca (Regles professionals)” (2020) que varen publicar amb la col·laboració de Brau Edicions. ADRINOC va impulsar la traducció al català del llibre “Technique de construction des murs en pierre sèche. Règles professionnelles”, publicat l’any 2017 per l’associació “Artisans Bâtisseurs en Pierres Sèches (ABPS)” i l’ “École Nationale des Travaux Publics de l’État” (ENTPE). Vegeu:
Acabades aquestes intervencions vam gaudir d’un petit concert que van fer Guillem Anguera + TXEK. Són un acordió diatònic i una txalaparta de pedra. Fan música amb pedres. Varen fer la banda sonora del documental “Barraques de pedra seca (a Mont-roig del Camp) (2006) de Martí Rom. Després han intervingut en varis esdeveniments de la Pedra Seca: IV Trobada de Sitges (20 d’octubre de 2007), Acte d’homenatge a la Pedra Seca com a conseqüència de la declaració, el 2018, de “l’Art de la pedra seca” Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO (Manresa, 6 de juny de 2019) i XI Trobada Pedra Seca a Móra d’Ebre (6 de novembre de 2019).
Després d’una molt interessant visita a l’Espai Cràter d’Olot ens
vam desplaçar fins el Parc de Pedra Tosca a Les Presses. Allí hi va haver un
aperitiu i la continuació del concert de Guillem Anguera + TXEK.
[1] Vegeu:
A la primera fotografia s’hi pot veure aquest pont.
.