84 – Presentació de l’Associació per la Pedra Seca del Garraf, a Olivella, i lliurament del Premi Pedra d’Honor 2021

El proppassat dissabte 20 de novembre va tenir lloc a Olivella la presentació de l’Associació per la Pedra Seca del Garraf.

El seu àmbit d’actuació és la comarca del Garraf. L’associació es va fundar el març de 2020 amb seu a Olivella i, per causes derivades de les restriccions de la COVID-19, no va poder ser presentada aleshores. Aquesta entitat forma part de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT).

Aquesta associació té com a finalitats preservar i recuperar l’art de la pedra seca, reconstruir elements i estructures, recuperar camins, fer tasques de recerca i documentació de les construccions, ser un nexe d’unió i col·laboració entre les entitats relacionades amb la pedra seca, així com impulsar protocols de protecció i senyalització de les construccions i els recorreguts patrimonials.

L’acte va consistir a presentar uns documentals i explicar l’activitat duta a terme des de la seva creació, així com els projectes de futur.

Hi van assistir al voltant d’una trentena de persones, representants de les diverses entitats socials i administracions territorials amb interessos en la matèria. L’acte va ser presentat per l’alcaldessa d’Olivella, Sra. Marta Verdejo i el president de l’Associació per la Pedra Seca del Garraf, Sr. Manel Márquez Poncela.

En el mateix acte es va fer lliurament del premi “Pedra d’Honor 2021” a Ramon Artigas i  Grup Drac Verd de Sitges, en reconeixement de la seva tasca en pro de la catalogació de les construccions de pedra seca amb l’eina Wikipedra.

L’acte va cloure amb l’entrega d’uns obsequis als assistents i la degustació d’un dels vins elaborat amb raïm procedent del lloc de Montombra, exemple d’aprofitament de les estructures de pedra seca.

.