81 – Esterri d’Àneu: exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”

Del 3 d’agost a l’1 de setembre de 2021, a la quadra de Casa Gassia, a l’Ecompuseu de les valls d’Àneu (Esterri d’Àneu) es pot visitar l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya” que organitza la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural (DGCPAC). Departament de Cultura. Generalitat de Catalunya i l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT).

L’arquitectura tradicional ha sobreviscut al pas del temps com a testimoni de les formes de vida del passat. Dins d’aquesta gran família, la pedra seca fou, sens dubte, una de les tècniques més utilitzades. Gràcies als coneixements acumulats al llarg dels segles es van bastir tota mena de construccions, majoritàriament vinculades a l’agricultura, la ramaderia i a l’abastament d’aigua, que van permetre als nostres avantpassats domesticar la natura i créixer econòmicament.

Amb motiu del reconeixement de la tècnicade la pedra seca com apatrimoni cultural immaterial per part de la UNESCO, el novembre de 2018, l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya han produït aquesta exposició sobre les construccions i les tècniques presents al nostre país. La mostra, eminentment fotogràfica, pretén oferir una panoràmica àmplia sobre aquest llegat, posant èmfasi en les variants tipològiques més habituals i en la diversitat territorial. Explica, també, la vigència actual d’aquesta arquitectura, harmònica amb l’entorn natural i sostenible des de tots els punts de vista.

La pedra seca a l’Alt Pirineu i Aran està molt present en diferents construccions distribuïdes per tot el territori. En aquest territori són característics els aixoplucs per a pastors, així com les cabanes associades a les bordes. Entre els tipus de pedra predominant trobem granits, calcaris i pissarres, aquestes últimes especialment planenques.

L’orografia especial de la zona així com les característiques econòmiques d’aquest àmbit territorial –força orientat a la ramaderia- fa que hi abundin tipologies poc freqüents en altres indrets o que son exclusius de la zona com pletes, corrals, munyideres, llobateres o ponts de petites dimensions.

El catàleg de l’exposició (10 euros) es pot aconseguir a:

https://llibreria.gencat.cat/product_info.php?products_id=9723

.