80 – Premi Pedra Seca 2020: Revista “PEDRA SECA” (3 de setembre a Sitges)

El dissabte 8 de juny de 2019, a Manresa, es va fer un acte d’homenatge a la Pedra Seca organitzat pel Departament de Cultura, amb la col·laboració de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT) i l’Ajuntament de Manresa, com a conseqüència que el 28 de novembre de 2018 la UNESCO havia declarat l'”Art de la pedra seca: coneixements i tècniques” Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Aquest acte va consistir en retre homenatge a set precursors de la pedra seca a Catalunya: Ramon Artigas Ibañez, August Bernat Constantí, Josep Gironès Descarrega, Jaume Plans Maestra, Fèlix Martín Vilaseca, Xavier Rebés d’Areny-Plandolit i Josep Maria Soler Bonet.

La junta de l’APSAT va considerar que en endavant podríem fer un cop a l’any un reconeixement a alguna entitat o persona que hagués tingut una notòria rellevància en el treball sobre la pedra seca a Catalunya. Ho volíem fer per les dates d’aniversari del reconeixement de la UNESCO. Això va coincidir amb la proposta per part de “Col·labora x paisatge” de fer una “Setmana de la pedra seca” del 23 al 19 de novembre de 2020. Amb la qual cosa, vam decidir que el lliuraríem el dissabte 28 de novembre de 2020 a Bonastre, aprofitant que hi havia l’exposició “Tota pedra fa paret. La Pedra seca a Catalunya”. El Covid va impedir-ho. Després vàrem intentar lliurar-ho el divendres 16 de juliol també aprofitant la inauguració de l’exposició a L’Arboç (Baix Penedès). Un altre cop el Covid ho va impossibilitar.

El Premi Pedra Seca 2020 serà per la Revista Pedra Seca i es lliurarà a August Bernat i Agustí Esteve.

Aquesta revista es publica des del 2000, dos cops a l’any (a l’abril i a l’octubre). Fins ara ha tret 42 números. La resta de mesos publica el “Full Informatiu de la revista Pedra Seca”. Fins ara ha tret 176 números amb la informació detallada de 111 rutes de pedra seca.

.