71 – L’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”, permanent a Torrebesses

La Generalitat de Catalunya cedeix l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya” al Centre d’Interpretació de la Pedra Seca de l’Ajuntament de Torrebesses, per un termini de deu anys prorrogables i en règim de comodat –això és, gratuïtament-, una còpia de l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”, dissenyada i produïda per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural (DGCPAC) amb la col·laboració de l’Associació de Pedra Seca i Arquitectura Tradicional (APSAT). Aquesta exposició passarà a ser la mostra permanent del Centre d’Interpretació de la Pedra Seca de Torrebesses.

L’arquitectura tradicional ha sobreviscut al pas del temps com a testimoni de les formes de vida del passat. Dins d’aquesta gran família la pedra seca fou, sens dubte, una de les tècniques més utilitzades. Sota el nom “L’art de la pedra seca: coneixements i tècniques”, el 28 de novembre de 2018 fou inscrit aquest conjunt de coneixements i tècniques a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.

Amb motiu d’aquest reconeixement, el Departament de Cultura de la Generalitat va creure convenient difondre la realitat actual de la pedra seca a Catalunya entre el públic no especialitzat a través d’una exposició itinerant que va ser dissenyada i produïda a finals del 2019. Es tracta de l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”, de la qual n’és propietària el Departament de Cultura.

L’exposició, que forma part del catàleg d’exposicions itinerants produïdes per la DGCPAC, ha tingut una molt bona acollida per part d’entitats i ajuntaments de tot el territori català. En aquest sentit, des de la seva inauguració i fins final de juny de 2021, ja hi ha compromeses i/o s’ha programat a 12 municipis de Catalunya. Però, a més, ja hi ha 28 peticions d’entitats i ajuntaments (fins juliol de 2023) per poder exhibir aquesta exposició al seu municipi. En total, fan 40 indrets.

Però després de les primeres exhibicions, es va detectar que la mida dels plafons, peanyes i contenidors de pedres, no sempre es podia adaptar als espais o equipaments que requerien l’exposició. La qual cosa, va porta a la DGCPAC a produir, a finals del 2020, dues còpies de l’exposició esmentada (que s’han començat a exhibir a partir d’abril de 2021). En aquest cas, però, en format de pantalla enrotllable, més fàcil d’exhibir, manipular i transportar, i amb una major adaptabilitat a l’espai on s’hagués d’exposar, però sense perdre res del seu contingut.

Pel que respecta a la còpia originària d’aquesta exposició, la produïda en format de plafons de gran format, els responsables del Centre d’Interpretació de la Pedra Seca a Torrebesses, comarca del Segrià, es van adreçar a la nostra direcció general, per a poder exposar-la de manera estable i permanent a l’esmentat Centre, com així serà.

.