63- La pedra seca al Penedès: de l’origen al present

El dimarts 29 de juny de 2021, a les 21 hores, es farà una conferència a càrrec d’Abraham Guillén Villar, antropòleg. També hi haurà la projecció dels documentals: La pedra seca a l’Alt Penedès (12 minuts), Tipus de construcció de pedra seca (12 minuts) i Construccions de pedra seca: com protegir-les (12 minuts).

L’acte tindrà lloc a un lloc emblemàtic a Sant Sadurní, el pati de Can Guineu, en el marc de la instal·lació temporal realitzada per l’Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona (Elisava).

A Sant Sadurní, a data d’avui, trobem catalogades 8 barraques de pedra seca a la Wikipedra totes elles són de la mateixa tipologia: planta circular i entrada amb llinda plana. El municipi es troba situat des del punt de vista de la catalogació de paisatge que es fa a la Wikipedra, dins la Plana de l’Alt Penedès, on en total es troben 257 barraques, 41 construccions per emmagatzemar aigua, 4 forns, 6 murs o conjunts de murs significatius i 11 d’altres tipus de construccions. No és l’àrea amb més construccions en pedra seca, en gran mesura perquè és una zona on no abunda la pedra al terreny, i just per això és molt interessant posar en valor les construccions que existeixen.

Organitza: Institut d’Estudis Penedesencs i Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia

En conveni amb:  Consell Comarcal de l’Alt Penedès

Amb el suport de: Departament de Cultural de la Generalitat de Catalunya

Activitat de l’Observatori del Patrimoni Etnològic i Immaterial de la Generalitat de Catalunya dins el programa “Etnologia en Xarxa”

Aquesta activitat forma part de les XXIX Jornades d’Estudis Penedesencs. “Del paisatge a la gastronomia: l’agricultura, la ramaderia i la pesca a la vegueria Penedès” (Penedès Històric) de l’Institut d’Estudis Penedesencs.

.