55 – Restauració d’una barraca de pedra seca a Cunit (Baix Penedès)

Durant uns dies del passat mes d’abril d’aquest any, membres del Grup de Pedra Seca del Centre Excursionista del Penedès de Vilafranca del Penedès, amb la participació de l’arbocenc Robert Rovira i Ferré, membre del Drac Verd de Sitges, i de la Junta Directiva de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT), han col·laborat voluntàriament en la restauració de la barraca de pedra seca situada al Fondo del Cove de Cunit (Baix Penedès) en unes feixes abandonades dins del bosc.

També per poder accedir més còmodament a la barraca els voluntaris han construït una escala de pedra seca en mig d’un marge i així l’accés ha estat més fàcil.

Actualment el Fondo del Cove, està totalment envaït pel bosc, i no permet veure a cop de vista el patrimoni fet amb pedra seca que s’hi amaga, però la gran quantitat de feixes i de petites construccions que s’han pogut veure desbrossant només una petita part, dona a entendre que aquest indret va estar conreat des de molt antic i els pagesos que hi treballaven eren veritables mestres en construir marges, barraques, trones, cisternes, conduccions d’aigua, etc.

No més cal dir que tot just a tocar la barraca ara restaurada, s’han trobat al desbrossar les feixes tres escales fetes amb pedra seca i completament integrades en els marges.

Amb la rehabilitació d’aquesta barraca de pedra seca, catalogada a Wikipedra amb el número W-23039, el Grup de Pedra Seca del Centre Excursionista del Penedès, ja ha completat la restauració de dues més, catalogades a Wikipedra, amb els números W-9514 de Cal Xondes i W-9515 de Cal Moles Dos, i que es va dur a terme durant els mesos de març i abril de 2019.

Ara no més quedarà per restaurar la barraca W-23042, situada al costat del camí que va a la masia de Cal Borges, i que comportarà una restauració diferent a les que s’ha fet fins ara, doncs aquesta barraca de forma rectangular té una columna al mig que aguantava unes bigues fetes amb grosses branques d’olivera i unes lloses planes de grans dimensions, i que lamentablement està en bastant mal estat, degut a que fa molts anys que el sostre es va ensorrar i els incívics van omplir el seu interior de deixalles de tot tipus.

A dia d’avui a dins del terme municipal de Cunit hi ha catalogades a Wikipedra vuit barraques fetes amb pedra seca, tres de rehabilitades, tres més en bastant bon estat, que no obstant s’han de desbrossar, i dues per restaurar. Robert Rovira i Ferré – Drac Verd L’Arboç (5-05-2021)

.