24 – Inauguració a Castellar del Vallès de l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”

El divendres 21 de febrer de 2020 al Centre d’Estudis de Castellar – Arxiu d’Història es va presentar l’exposició itinerant “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya” , que s’ha ubicat a la sala d’exposicions “Violant Carnera”. La mostra ha estat organitzada pel CECV-AH, amb la col·laboració amb el Grup de Recerca de la Pedra Seca del Centre Excursionista de Castellar i elaborada per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural (DGCPAC) del Departament de Cultura  de la Generalitat  de Catalunya i l’Associació per la Pedra Seca i Arquitectura Tradicional (APSAT). 

Van fer la presentació de l’exposició: Rosa Maria Canela de la DGCPAC, Ignasi Giménez, alcalde de Castellar, Joan Roura, del Grup de Recerca de la Pedra Seca del Centre Excursionista de Castellar i actiu col·laborador del CECV-AH, i Oriol Vicente, president del Centre. Rosa Maria Canela va destacar la importància de la pedra seca a Castellar tot lloant la tasca feta pel GRPSCEC i va explicar les raons que van fer sorgir l’exposició que consta de 20 panells de 9 àmbits diferents. Destaca les rutes, el valor de les construccions i la diversitat arreu del territori.

Joan Roura, membre del Grup de Recerca de la Pedra Seca del Centre Excursionista de Castellar, va explicar que hi ha 156 barraques inventariades a Castellar i va explicar el nexe amb el Centre d’Estudis, que els ha servit per trobar documentació sobre les barraques. Va destacar les diferències entre les dimensions de la pedra seca arreu del territori on aquesta arquitectura humil i popular ha anat adquirint darrerament molta notorietat. Roura va fer un recorregut explicatiu pels panells que composen l’exposició, des del mapa geològic que mostra els tipus de pedra que hi ha al nostre país fins a les construccions que es poden fer amb la tècnica de la pedra seca. 

Per la seva banda, l’alcalde de la vila Ignasi Giménez va felicitar el grup local de la pedra seca per la bona feina feta recuperant el patrimoni de la pedra seca a Castellar que ens permet conèixer la nostra història. Alhora va agrair el CECV-AH per acollir l’exposició i va reivindicar l’espai per a exposicions com aquesta. 

L’exposició, eminentment fotogràfica, gira entorn de les tècniques i les construccions de pedra seca que hi ha actualment a Catalunya destacant les variants tipològiques més habituals i la diversitat territorial.  S’estructura en 9 àmbits, des de la base geològica fins la tècnica de la pedra seca. A més de les fotografies, s’hi exposen els diversos tipus de pedra emprada en les construccions. L’exposició forma part del projecte de col·laboració de la DGCPAC amb l’APSAT que s’inicia amb la pertinença a l’Observatori del Patrimoni Etnològic Immaterial de Catalunya (OPEI) i del dossier que es va presentar  a la UNESCO pel reconeixement de l’Art de la pedra seca: coneixements i tècniques” com a patrimoni immaterial de la humanitat que es va obtenir el 2018.  

La mostra es podrà visitar fins el 17 de maig dimarts, dimecres i dijous de 17 a 20h i divendres de 10 a 13h.  Els grups interessats en una visita guiada -amb una ruta opcional per la pedra seca a Castellar- poden sol·licitar-ho a través del correu de l’entitat: info@centreestudiscastellar.cat

A continuació de Castellar del Vallès, aquesta exposició està previst que vagi, durant el 2020, a: Freginals (Montsià), Cadaqués (Alt Empordà), Manresa (Bages) i Bonastre (Baix Penedès).

.