148 – Visites, activitats, guies i rutes per gaudir aquest estiu del patrimoni cultural i natural del Museu de Camins

El Despoblat de Santa Creu de Llagunes, la sala principal del Museu de Camins, ofereix cinc activitats diferents i originals per descobrir aquest jaciment arqueològic situat a 1628 metres d’alçada Soriguera, dimecres 12 de juliol de 2023.- En el seu quart estiu d’activitat el Museu de Camins, un museu a l’aire lliure amb una xarxa de camins recuperats i conservats situat a la Vall de Siarb (Soriguera – Pallars Sobirà) ha consolidat l’oferta cultural a les diverses sales del museu i proposa un seguit d’activitats per gaudir i descobrir el patrimoni cultural i natural inserit en aquesta vall així com un seguit de guies, mapes i rutes per gaudir i descobrir la xarxa de camins històrics que, des de l’any 2016, s’han anat recuperant en camps de treball a on hi han participat centenars de voluntaris i voluntàries d’arreu de Catalunya i internacionals. Gràcies a l’acció conjunta de l’Ajuntament de Soriguera, l’Associació País de Terra Roia, Voliaina Gestió Cultural i el Parc Natural de l’Alt Pirineu, i per tal de donar més visibilitat al patrimoni històric i cultural de la Vall de Siarb es poden visitar diversos espais com el Despoblat de Santa Creu de Llagunes o els Búnquers i trinxeres de la Guerra Civil a Vilamur així com realitzar excursions i rutes temàtiques per la xarxa de camins antics recuperats de la Vall de Siarb.

Al Despoblat Medieval de Santa Creu de Llagunes, la sala principal del Museu de Camins, del dissabte 15 de juliol al 31 d’agost es realitzaran visites guiades interpretatives a càrrec de Voliaina Gestió Cultural (de dimarts a dissabte a les 11 h i a les 18 h i diumenge a les matí 11 h), una visita que permeten descobrir la història que amaga aquest jaciment arqueològic. Juntament amb aquesta visita guiada i com és habitual de cada any, podrem gaudir i riure de valent amb l’espectacle teatralitzat de l’Esperanceta de Casa Gassia(divendres 5, 12 i 19 d’agost a les 11 h). En tercer lloc, si us voleu endinsar a l’època medieval de la mà de personatges històrics i còmics us donem l’oportunitat d’explorar el jaciment de la mà la companyia Comedy Tours amb El Misteri del Despoblat(dissabtes 29 juliol i 5, 12, 19 i 27 agost a les 18 h). Com a activitat nocturna, també podeu descobrir els estels i escoltar les llegendes que amaguen, amb una observació del cel nocturn amb l’activitat Les nits al Despoblat(dimecres 16 de juliol i el dimecres 19 d’agost a les 22:30 h). I, finalment, el divendres 11 d’agost a les 19 h tindrà lloc un espectacle únic i irrepetible de recreació i música, Emmevievalatsamb Els Joglars de la Bota,.

Més enllà d’aquesta sala medieval, el Museu de Camins també ofereix visites guiades als vestigis de la Guerra Civil(cada dimecres i dissabtes del 19 de juliol al 30 d’agost a les 18 h). Els búnquers i trinxeres del Tossal de Vilamur són un dels vestigis més importants que ens ha deixat el pas del front de guerra al Pallars Sobirà i al llarg de la visita es passeja per les trinxeres i búnquers del Tossal de Sant Joan i també es recorre els carrers de Vilamur a on es poden veure alguns vestigis que recorden el pas del front del Pallars per aquesta població. Les visites guiades al Front del Pallars les realitzen guies experts en història de l’empresa Guies del Pallars.

Juntament amb aquestes activitats guiades, el Museu de Camins es pot visitar recorrent l’extensa xarxa de camins. Per tal de descobrir aquest entramat que s’ha recuperat en part mitjançant els camps de treball que anualment s’organitzen en aquest indret i també amb les actuacions del servei de manteniment del Parc Natural d l’Alt Pirineu podeu trobar desenes de rutes i itineraris a la web (www.museudecamins.com) i al portal de Wikiloc. També posem a disposició del visitant l’Audioguiadel Museu de Camins, una aplicació des d’on podràs escoltar la veu dels padrins explicant quin era l’ús que es feia del camí i com era l’entorn al segle passat. En aquests moments des de l’aplicació es poden escoltar una padrina i un padrí que ens parlen del camí dels Horts de Vilamur i del camí dels Racons de Llagunes, respectivament. Juntament amb això, el Museu de Camins ofereix rutes temàtiques, com la ruta “El Front en 360 graus”que connecta les antigues posicions republicanes situades a la Serra de Sant Quir amb les posicions franquistes de Vilamur (enllaç de la ruta a Wikiloc). Finalment, des del el Museu de Camins s’han produït i editat diversos recursos per trepitjar aquests camins històrics i tradicionals que teixeixen la Vall de Siarb, són els següents:

Mapa Alpinaa escala 1:15.000 de la Vall de Siarb a on podràs trobar els diversos camins històrics i tradicionals que hem recuperat. El mapa el podeu comprar a la web de

l’Editorial Alpina, Oryx Natura, Natura Llibres, Altairllibreries i moltes altres llibreries i papereries com Llibreria Solé de Sort, Les Aigües de Llavorsí.

Mapa onlinedisponible a la nostra web (www.museudecamins.com) amb una actualització dels camins mantinguts i recuperats i la localització dels elements patrimonials naturals i culturals més destacats.

Materials il·lustrats, una tríada formada per un llibret amb deu relats sobre els usos dels camins, un segon llibret amb un glossari de paraules relacionades amb els camins i un mapa il·lustrat amb els elements patrimonials més destacats de la Vall de Siarb que formen per d’aquest museu a l’aire lliure. Tots aquests materials van acompanyats de les il·lustracions de la nostra estimada Vanesa Freixa Instagram @pastoreta). Aquests materials il·lustrats els podreu trobar en els següents punts de venda (Preu 6€):

Pallars Sobirà:

▪ Natura Llibres @naturallibres Carrer Casa Xurret, carrer Roda, 4 – Alins

▪ Llibreria Solé @llibreria_sole Carrer Major, 28 – Sort

▪ Botiga Les Aigües @lesaigues Carretera de la Vall d’Aran, 21 – Llavorsí

▪ Oficina del Parc Natural de l’Alt Pirineu Carrer de la Riba, 1 – Llavorsí

▪ Botiga de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu Carrer del camp, 22 – Esterri d’Àneu La Seu d’Urgell:

▪ Llibreria crítica El Refugi @elrefugicoop Carrer Canonges, 9

▪ Oficina del Parc Natural de l’Alt Pirineu de La Seu d’Urgell

Barcelona:

▪ Oryx @oryxnatura Carrer Balmes, 71 – Barcelona

▪ Llibreria Altair, Gran Via de les Corts Catalanes, 616 – Barcelona

El projecte Museu de Camins pretén preservar els camins de la Vall de Siarb i crear un espai de descoberta on, mitjançant el senderisme, s’articuli, es connecti i es potenciï tot el llegat històric, cultural i natural impregnat a la vall. En aquest sentit, el projecte que presentem vetllarà per la conservació dels camins, el seu coneixement i les tècniques que s’utilitzaven per construir-los; descobrirà el conjunt de la xarxa de camins antics, un entramat que ha estat l’eix vertebrador de la vida tradicional, que servirà per explicar les vides que s’han viscut a la vall i, finalment, aquest entramat constituirà una proposta de senderisme per conèixer el llegat històric, cultural i natural de la vall.

Per a més informació sobre les diverses activitats o qualsevol altre consulta, adreceu-vos a info@museudecamins.com, al telèfon 722 65 40 92 o les xarxes @museudecamins.

.

.

.