104 – Inauguració a Girona de l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”

El dijous 2 de desembre de 2021 a l’edifici de la Pia Almoina, seu del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya a Girona, va tenir lloc la inauguració de l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”, una mostra itinerant de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya i de l’APSAT ( Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional ).

L’exposició es podrà visitar fins el 30 de gener de 2022.

Varen intervenir a l’acte de presentació Sílvia Musquera, arquitecta i vocal de Cultura del Col·legi d’Arquitectes a la demarcació de Girona, Josep Calatayud, director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona, Maria Àngels Cedacers, regidora de Ciutadania i dinamització del territori a l’Ajuntament de Girona i Josep Maria Fortià, arquitecte i secretari de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional.  

En la seva presentació el director dels Serveis Territorials, Josep Calatayud, va fer una introducció als antecedents de la mostra i la seva relació amb la Declaració de la tècnica de la Pedra seca com a Patrimoni immaterial de la Humanitat per part de l’UNESCO.

Josep Maria Fortià, per la seva part, va prendre la paraula per destacar el paper de la construcció de murs de pedra seca com a tècnica de l’arquitectura i la construcció tradicionals. Així mateix, va ressaltar el potencial de la pedra seca com a element de l’arquitectura contemporània i va posar sobre la taula la necessitat de dotar-la d’un marc tècnic normatiu i de protecció a nivell patrimonial.

.