IV Trobada d’estudi per a la preservació del patrimoni en pedra seca als Països Catalans.
Sitges 19, 20 i 21 d’octubre 2007
PRESENTACIÓ
La utilització de la pedra seca configura un ampli arc mediterrani que connecta cultures, llengües, ecosistemes i unes activitats humanes també comuns, alhora que ha estat present en les diferents èpoques històriques fins al present.
En la nova societat moderna cal aprofundir en el coneixement mutu de la identitat compartida i fomentar-ne el desenvolupament cultural i científic, com també la conservació i la divulgació d’aquest patrimoni cultural i natural comú.
Amb les Trobades, s’ofereix un espai de comunicació i d’intercanvi a tots els interessats pel patrimoni de la pedra seca, des de qualsevol punt de vista o disciplina científica. També s’obren les portes a tots els estudiosos que s’ocupen d’altres espais europeus on hi hagi presència d’aquesta arquitectura tradicional.
Al mateix temps, considerem la interdisciplinarietat un requisit ineludible per al coneixement global de l’arquitectura tradicional rural en pedra seca i per això s’invita a participar en el col·loqui els estudiosos de qualsevol àmbit científic i de recerca.
En cada demarcació les construccions de pedra seca adquireixen unes connotacions pròpies, per això es vol conèixer les diferents tipologies. També es vol aprofundir en els seus orígens, en la seva història, en l’ofici que ha generat, en els trets arquitectònics, en la seva bellesa i singularitat artística, en el paper dins el paisatge i els seus lligams amb l’agricultura, però també en recuperar el seu vocabulari i en les polítiques actuals de restauració i conservació.
Les trobades tenen per finalitat l’estudi i la difusió del patrimoni cultural de la pedra seca d’arreu en especial els indrets de parla catalana. Així, aquesta nova Trobada vol donar continuïtat a les celebrades amb anterioritat pel Centre d’Estudis del Bages (Manresa 2002), Can Quintana (Torroella de Montgrí 2004) i Centre Excursionista de Catalunya (Barcelona 2006).
La IVª Trobada ha d’incidir fortament en el reconeixement de les construccions de pedra seca com a patrimoni cultural i en la consolidació de la Coordinadora d’Entitats per la Pedra Seca, posant l’èmfasi en la situació d’indefensió que pateix el nostre patrimoni de pedra seca i cercant formules per procedir a una catalogació adequada que permeti la seva protecció.
ORGANITZA
Grup Drac Verd de Sitges
COL·LABORA
Grup d’Estudis Sitgetans
Institut d’Estudis Penedesencs
Ajuntament de Sitges
Coordinadora d’entitats per la preservació del patrimoni de la pedra seca