187 – Inauguració a Subirats (Alt Penedès) de l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”

Més de 500 persones ja han visitat l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya” en el seu primer cap de setmana llarg al municipi de Subirats. A la inauguració de l’exposició, el divendres 28 d’abril, al Centre Agrícola de Sant Pau d’Ordal van assistir-hi més de 50 persones. Aquesta és una mostra itinerant de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya i de l’APSAT ( Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional ).

A la inauguració hi van intervenir: Jaume Rovira, de la secció de Pedra Seca del Centre d’estudis de Subirats (CESUB); Ramon Artigas, de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT); Francesc Perea, regidor de Cultura de l’ajuntament de Subirats i Pere Pons, alcalde del municipi.

Jaume Rovira va recordar el treball dut a terme a Subirats des de fa anys: descobriment, amb algunes sorpreses, de barraques; inventari o catalogació. Gairebé dues-centes barraques apareixen a la web https://ravalnet.org/barraques_subirats/

activa des de 2007. La constitució del Centre d’Estudis de Subirats va ajudar a consolidar les tasques fetes. S’han dissenyat 6 rutes dins el municipi de Subirats; s’han establert contactes amb altres entitats; sobre tot amb el Centre d’Estudis de Begues i amb Casal del Conflent, a Catalunya Nord. També s’estan fent gestions per declarar les construccions de pedra seca Bé Cultural d’Interès Local.

Ramon Artigas, del Drac Verd de Sitges i membre de la junta de l’APSAT, va exposar els objectius de l’associació que agrupa 47 entitats: conservar un patrimoni que s’estava oblidant, difondre’l i promoure l’aprenentatge de l’art constructiu. La tasca duta a terme, al llarg dels anys, ha aconseguit que la UNESCO declarés, el 2018, aquest art com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. També va informar del projecte Wikipedra, de les possibilitats que ofereix el web per a totes les persones interessades en la pedra seca i per al públic en general; per exemple geolocalitzar les construccions al territori. Va recalcar que Subirats ha estat un dels primers municipis a recuperar les seves barraques i altres elements de pedra seca.

Regidor i alcalde s’han felicitat de la presència de l’exposició al municipi (que serà itinerant) i han agraït la tasca feta per les persones que hi han col·laborat des de l’inici, en especial al CESUB, a la seva secció de Pedra Seca. L’alcalde, a més, ha recolzat la proposta de fer els tràmits necessaris per declarar les construccions de pedra seca de Subirats com a “Béns Culturals d’Interès Local”, que ajudarà a divulgar aquest patrimoni a les generacions futures.

Tot seguit, Jaume Rovira ha fet una ràpida explicació dels panells. L’exposició és un recull ampli de diversos aspectes de l’art de la pedra seca a Catalunya. Característiques de les barraques a diferents indrets del territori català, menes de pedres emprades (les calcàries són les de Subirats), estructures, accessoris… Inclou, també, uns panells amb informacions de les barraques, forns de calç i marges del territori de Subirats, municipi amfitrió d’aquesta exposició fins l‘11 de juny, i recorrerà la majoria de nuclis del municipi.

En la línia que han recalcat tots els parlaments, per estendre la informació a infants i joves, l’alumnat de l’escola Sant Jordi de Sant Pau d’Ordal ha creat una barraca amb ceps, col·locada a l’escenari del Centre Agrícola aportant encara més espectacularitat a la mostra.

El mateix cap de setmana, una cinquantena de nenes i nens del Centre d’Esplai de Sant Pau d’Ordal, han vist el documental “Pedres Plenes de Vida” i el conte del mateix nom i s’ha fet una passejada i una visita exprés per la quitxalla de l’escola.

El dia 1 de maig, l’exposició s’ha traslladat per unes hores només al Castell de Subirats coincidint amb l’Aplec del Pa i l’Empenta, i més de 250 persones han gaudit de l’exposició, els vídeos i les explicacions de la gent del CESUB.

Els propers caps de setmana es podrà visitar a Ordal, Lavern, Casablanca, Can Rossell i Els Casots amb activitats complementàries com passejades, xerrades i audiovisuals de barraques restaurades al municipi.

CESUB Centre d’Estudis de Subirats

.

.