188 – Un documental sobre pedra seca de Pep Ulldemolins

Amb aquest documental, “Pedra Seca”, l’autor pretén donar visibilitat una feina feta per

gent anònima i que, en certa manera, ha modulat l’espai geogràfic en el què ens ha tocat viure. Les construccions fetes amb pedra seca representen una manera de viure, una manera d’entendre el paisatge i com es treballava. També s’intenta donar una visió de com es pot modernitzar la situació actual en referència a la construcció i als materials que s’empren avui dia. Les tècniques i la finalitat d’aquesta manera de fer suposen un avanç cap a una societat més equilibrada i amable amb l’entorn i els materials de proximitat de què disposem.

Amb aquest reportatge, l’autor vol homenatjar aquesta “arquitectura anònima” que hem

heretat d’uns avantpassats que tenien un concepte més harmoniós i social del què tenim avui dia.

Per això l’autor s’ha rodejat de diferents ambients relacionats amb el món de la pedra seca. Gent que hi treballa professionalment; d’altres, la majoria gent jubilada, que ho fan per voluntat pròpia i satisfacció personal; d’altres, com l’IES Coster de la Torre de la Bisbal de Penedès, que ho planteja com a projecte escolar perquè els alumnes puguin conèixer millor l’entorn en el què viuen. Entrecreuant aquestes tres realitats el reportatge ens permet saber el perquè de les construccions en pedra seca, la tècnica que s’emprava per dur-les a terme i quina és la seva situació actual.

L’autor, Pep Ulldemolins, és aficionat a la fotografia i al món audio-visual de manera autodidacta. Arrel de les diferents pel·lícules realitzades en nombrosos viatges en bicicleta, enceta de manera personal un afany per mostrar a la gent el seu punt de vista sobre alguns dels oficis que s’estan perdent, com ara el de marger / margeter en pedra seca. Comença aquesta sèrie de reportatges amb “Pastors”, un dels altres oficis que estan essent revaloritzats en l’actualitat. Pep Ulldemolins va néixer a Valls i resideix a l’Alt Camp on hi té un lligam rural força estret, dedicant part del seu temps a voltar pel seu entorn més immediat i amb una necessitat de mostrar a la gent les seves inquietuds envers aquest lligam.

Documental:

.

.