L’incendi forestal del Pont de Vilomara, al Bages, ha tornat a deixar al descobert les tines i les feixes de pedra seca de la Vall del Flequer. El foc, que va afectar més de 1.700 hectàrees i que es va declarar diumenge passat al migdia, ha mostrat per segona vegada aquestes estructures, mostra clara del passat vitivinícola de la zona, ja que són pràcticament l’únic que ha quedat intacte després del pas de les flames.
Descobertes en un incendi de 1985
En una publicació al seu compte d’Instagram, la DO Pla de Bages ha mostrat algunes imatges d’aquesta part tan important del patrimoni històric i cultural de la zona i de tot el país. Tal com recorden des de la mateixa DO al text que acompanya les fotografies, les tines van ser descobertes durant l’incendi que va afectar la mateixa zona del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac l’any 1985, ja que, també aleshores, van ser l’únic que va quedar dempeus enmig de la cendra.
De la mateixa manera, també es poden entreveure les feixes de pedra seca, mostrant clarament com, abans de l’abandó dels conreus, tota aquella zona havien estat vinyes i que, des d’aleshores, el bosc hi ha anat creixent.
Agraïment als equips d’extinció
Després de l’incendi, la DO Pla de Bages ha volgut agrair els esforços de tots els equips que han treballat i treballen per extingir completament els dos focs que, durant els darrers dies, han avançat per la comarca. A més, també estenen la seva solidaritat i donen “ànims i molta força” als habitants de la zona, als pagesos i a totes aquelles persones a qui el foc ha afectat.
Finalment, des de la DO també recorden com d’important és consumir productes de proximitat per preservar el nostre territori i impedir l’abandó d’uns camps de conreu que, reocupats pel bosc, es poden convertir en una amenaça molt gran, com s’ha anat veient cada vegada més durant els darrers anys.
La DO Pla de Bages ha compartit imatges de les tines i les feixes de pedra seca de la Vall del Flequer
(Aleix Salvans a “Va de vi”, de la D.O. Pla de Bages, 25 de juliol de 2022)
Addenda
Tretze conjunts de tines enmig de les vinyes, situats a diversos municipis de les valls del Montcau (Talamanca, Mura i el Pont de Vilomara i Rocafort) (Bages) van ser declarades “Bé Cultural d’Interès Nacional en la categoria de zones d’interès etnològic” (BCIN / ZIE) el 12 de juny de 2018. Es va publicar al DOGC del dia 14.
.