55 –La Fatarella: exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”

La seu de la Fundació el Solà va acollir del 21 de gener al 16 de març l’exposició itinerant “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya” una mostra produïda per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural (DGCPAC) del Departament de Cultura  de la Generalitat  de Catalunya i elaborada per l’Associació per la Pedra Seca i Arquitectura Tradicional (APSAT).

 A causa de les mesures sanitàries aplicades a causa de la COVID-19 no es va poder realitzar la inauguració. Així i tot tothom que ha estat interessat l’ha pogut visitar. A la pàgina web de la Fundació, www.fundacioelsola.org es poden observar diferents imatges de l’exposició.

L’exposició ha estat ubicada en diferents espais de la seu de la Fundació el Solà on la pedra i el patrimoni rural en són protagonistes. D’aquesta manera el visitant, a mesura que anava seguit el recorregut de l’exposició descobria també una casa tradicional del nucli antic del municipi de la Fatarella.

La Fatarella és una població ubicada a la comarca de la Terra Alta on s’ha caracteritzat pel notable nombre i diversitat de construccions de pedra en sec que es poden localitzar. La pedra característica d’aquest indret, la pedra de calar, ha permès la realització de construccions complexes com sínies, cabanes i marges de gran altura, entre d’altres.

El 2019 la Fundació el Solà va celebrar el seu vintè aniversari. Un denominador comú dels diferents actes realitzats va ser la pedra. El conjunt dels Canyerets, on es realitzen cursos pràctics de formació de pedra en sec, va acollir l’exposició col·lectiva “Pedra sobre Pedra” que aplega les obres de 15 artistes i l’alumnat de la Terra Alta. Durant la celebració del vintè aniversari també va acollir dues exposicions a la seu de la Fundació anomenades “Pedra de calar” i “Les pedres parlen”.

La finalitat de la Fundació és contribuir a l’estudi, la conservació, el desenvolupament i la divulgació del patrimoni cultural, principalment de la Fatarella, però també de la Terra Alta i de les comarques veïnes de parla catalana, amb una atenció especial als sistemes de construcció en pedra en sec. És per aquests motius que des dels inicis de la Fundació fins a l’actualitat s’han dissenyat, iniciat i desenvolupat diverses accions al respecte.

Les accions desenvolupades des de la Fundació, a causa de la versatilitat de la tècnica i les característiques de les construccions, han estat de diferent durada, trajectòria i projecció en el temps. Des del compromís amb l’estudi, la difusió i la conservació del patrimoni de la pedra en sec, la Fundació va veure la necessitat de fer cursos, que comporten una part teòrica i una altra de pràctica, amb l’avantatge que a la Fatarella encara es disposa de mestres qualificats i, establint vincles amb la universitat, ha permès introduir un punt de vista acadèmic i potenciar treballs i estudis al respecte.

Amb l’objectiu de donar a conèixer la tècnica i les construccions a públic juvenil la Fundació dissenyat activitats recollides amb guies didàctiques.  Un dels mitjans per valorar i donar a conèixer les diverses tipologies de construccions de pedra en sec ha estat els inventaris, desenvolupats conjuntament amb les universitats del territori, i els llibres publicats al respecte. A més a més, els espais que disposa la seu de la Fundació han permès desenvolupar i acollir diverses exposicions relacionades amb la tècnica de la pedra en sec i les seves construccions.  

.